Det dröjde bara ett par veckor för konkursförvaltaren att sälja tillgångarna i konkursdrabbade Datorbutiken.com. Det blir två före detta anställda i bolaget som tar över.

Jacob Mårtensson, grundare och vd i JME data, som slogs samman med Datorbutiken.com i fjol, köper bolagets inventarier och varulagret från de tre kvarvarande JME-data-butikerna.

Niklas Sandgren, tidigare produktionschef på Datorbutiken.com, tar över e-handelsversksamheten och kundregistret ur det konkursade bolaget. Båda har som ambition att dra igång verksamheten igen så snart som möjligt.

Men först slumpas konkurslagret bort av de nya ägarna. Med start den 13 december reas datorutrustning till ett värde av nästan 8 miljoner kronor ut, då enbart från JME-butiken vid shoppingcentret Mobilia i Malmö. Prissänkningar på upp till 90 procent utlovas.

– Det är allt från bärbara datorer, stationära skärmar, tangentbord, möss och så vidare. Vi börjar den 13 december och håller på i minst en vecka, säger Jacob Mårtensson.

Lagret säljs ut för att finansiera den nya butiksverksamhet Jacob Mårtensson nu planerar att dra igång. Han har inte bestämt sig för om varumärket JME-data kommer att leva vidare.

– Det blir en ny verksamhet med försäljning av datorer och datortillbehör men det är oklart i exakt vilken omfattning. Vi kommer ha Malmö som bas, säger han.

Niklas Sandgren, före detta produktionschef på Datorbutiken tar över bolagets kundregister, den existerande webbsajten och webbplattformen samt avtalet med distributören Captech, som sedan ett par månader tillbaka skött all logistik för Datorbutikens räkning. Han hoppas på att dra igång verksamheten på nätet igen strax efter årsskiftet:

– Jag har haft en del inblick i bolaget och tycker mig ha sett vad som gått fel tidigare. Jag vet inte hur skadat varumärket har blivit av allt det här, men tanken är att ta tillbaka Datorbutiken till det vi en gång stod för, att ta hand om våra kunder och få dem att känna sig viktiga igen, säger han.

Av allt att döma kommer du att missa julhandeln?

– Ja, tyvärr. Men jag tycker det är viktigare att göra rätt från början än att hasta igenom alla beslut. Många beslut tidigare i bolaget togs för fort och var inte varit genomtänkta.

Varken Jacob Mårtensson eller Niklas Sandgren vill uppge hur mycket de betalat för sina delar av verksamheten.

Ingen av dem kommer att överta de kvarvarande fordringarna på Datorbutiken. Det innebär att kunder och leverantörer som förlorade pengar i konkursen även i fortsättningen måste söka ersättning från konkursförvaltaren.

Jacob Mårtensson står som minoritetsägare i det konkursförsatta Shoppingsajterna, moderbolag till Datorbutiken.com och JME-data. Han grundade JME-data och satt kvar som vd efter sammanslagningen med Datorbutiken.com. I augusti i år lämnade han allt operativt ansvar i bolaget.