I början på november fick krisdrabbade UIQ en tillfällig respit från omedelbar nedläggning då en av delägarna, Sony Ericsson, gick med på att finansiera verksamheten under en period framåt.

Tanken med det finansiella stödet är att ge företagsledningen en möjlighet att hitta någon form av alternativ verksamhet, omstrukturera eller eventuellt hitta en köpare.

Men förhoppningarna om att kunna rädda företaget undan nedläggning blir allt mindre, medger vd Johan Sandberg.

– Vi håller fortfarande på och tittar på alla möjliga alternativ som vi kan komma på. Det är inte den roligaste industrin att jobba i just nu, säger Johan Sandberg. 

– Nått hopp finns det, men jag kan inte absolut säga att det går att hitta någon lösning. Det är inte rätt tajming just nu, fortsätter han och medger att han inte vet hur länge bolaget kan räkna med finansiering från Sony Ericsson.

För ungefär en månad sedan varslade UIQ samtliga 270 anställda om uppsägning. Det på grund av osäkerheten kring bolagets framtid. Mellan 20 och 30 personer av de anställda redan valt att lämna bolaget.

Johan Sandberg berättar att bolaget försöker fylla den kvarvarande personalens dagar med olika former av utbildning. Andra företag i regionen på jakt efter kompetens kommer regelbundet på besök för att presentera sig och sin verksamhet för personalen.

– Det finns en del som mår bra av att ha en plats att komma till på dagarna. Vi har sagt att varje linjechef får avgöra om personalen måste komma in. Det finns ingen anledning att tvinga in folk för att de ska sitta och rulla tummarna, säger han.

Hur ser du på din egen tid?
– Jag har ett ansvar att fullfölja det här på ett eller annat sätt.

Stockholmsbaserade Lexicon IT-konsult är ett av många bolag som har varit i kontakt med UIQ i syfte att rekrytera specialistkompetens. Inom loppet av ett par månader har bolaget etablerat tre kontor i regionen, närmare bestämt i Karlshamn, Ronneby och i Karlskrona.

Lexicon IT-konsults vd Fredrik Jacobsson säger att det som styr valet av etableringsort är bland annat att det finns rätt kompetens på plats.

– Vi anser att Blekinge är en viktig marknad. Det finns idag stora viktiga kunder i regionen och nu finns det också stora möjligheter att rekrytera duktiga och kompetenta konsulter, säger han.

– Vi har fått in mer än 50 ansökningar och en hel del av dessa kommer från UIQ-personal. Vi har inte anställt någon därifrån än, men i framtiden förhoppningsvis flera stycken, fortsätter Fredrik Jacobsson.

Sony Ericssons pressansvarige Gustaf Brusewitz upprepar att finansieringen av UIQ gäller för”en begränsad period”.

Med tanke på att vi befinner oss mitt i en låg konjunktur, tror du att bolaget kommer klara sig ur det här?
– Som en av ägarna tycker vi att det är rätt beslut att försöka hitta en lösning. Någon form av lösning tror vi på. Nu vill vi under en tid framöver titta på möjligheterna att omstrukturera eller sälja av verksamheten.

Gustaf Brusewitz vill inte kommentera när och hur finansieringsfrågan åter ska tas upp för diskussion.

Fakta

När Nokia köpte Symbian i somras och beslutade att släppa hela mobilplattformen som öppen källkod fick det dramatiska konsekvenser för UIQ i Ronneby. I ett svep försvann hela bolagets grundverksamhet.

I november meddelade storkunden och delägaren Sony Ericsson att man inte längre kommer släppa mobiltelefoner baserade på UIQ. Kort därefter varslade bolaget alla anställda om uppsägning.