I början på november beslutade delägaren Sony Ericsson att gå in och finansierade nedläggningshotade UIQs verksamhet tills vidare.

Sony Ericssons pressansvarige Gustav Brusewitz sade då till it24 att stödet gäller ”en tid framöver”. Det för att ge företagsledningen en chans att omstrukturera verksamheten och eventuellt försöka hitta en köpare.

Eftersom bolaget för knappt två månader sedan inte beslutat sig för vilken linje man ska driva i framtiden lämnades ett varsel på samtliga 270 anställda.

I början på december rapporterade it24 att framtidsutsikterna för att hitta en permanent lösning för UIQs verksamhet såg dyster ut. I väntan på att bolagsledningen skulle hitta en lösning gick personalen mer eller mindre och rullade tummarna.

I samband med det uttryckte även vd:n Johan Sandberg att förhoppningarna om att kunna rädda företaget undan nedläggning blev allt mindre.

Efter ett styrelsemöte som ägde rum i slutet på december kommer nu beskedet att Sony Ericsson inte skjuter till något mer finansiellt stöd. Därför beslutade bolagsstyrelsen om att lämna in en konkursansökan måndagen den 29 december, enligt uppgifter från Sydöstran.

UIQs problem bottnar i att koden till mobiloperativsystemet Symbian släpptes fri under sommaren 2008, det i samband med att Nokia köpte hela Symbian och skapade Symbian foundation. Därmed försvann UIQs grundverksamhet och det blev omöjligt att fortsätta driva företaget som tidigare.

Mer information följer...

Fakta

I början på juni gick Nokia in och köpte upp resterande aktier i Symbian för att skapa Symbian Foundation och en öppen plattform för mobiltelefoner

I och med att gränsnittet släpptes fritt försvann UIQs kärnverksamhet i ett svep.

Sony Ericsson sålde i höstas halva bolaget till Motorola. UIQ har tidigare utvecklat operativsystemet till några av Sony Ericssons toppmodeller, men i och med modellen Xperia X1 helvände Sony Ericsson och lanserade en modell i det övre skiktet baserad på Windows Mobile.