Tomas Frimmel har tidigare endast jobbat internationellt inom Microsoft, och är i dag chef för Incubation Sales på Microsoft Western Europe, en kuvösorganisation där en del av Microsofts mindre uppköp läggs in. Han har under sina fyra och ett halvt år på Microsoft aldrig jobbat inom den svenska organisationen.

Den nya Microsoftchefen kom till Microsoft i och med förvärvet av it-säkhetsföretaget Sybari, som i dag utgör Microsofts antivirussatsning Forefront. Sedan dess har han jobbat med distribution av it-säkerhet i olika team runt om i Europa.

– På Microsoft har jag bara jobbat i internationella roller, och där Sverige bara ingått som en av tolv länder. Den enda knytning som mitt tidigare jobb haft med Sverige är att jag råkar bo i Sverige, säger Tomas Frimmel.

Blev du överraskad av att erbjudas jobbet?
– Ja, det blev jag faktiskt. Det beror på att jag inte har jobbat i den svenska organisationen tidigare. Det var förvånande att man gick utanför den organisationen för att anställa mig.

Den nya rollen innebär ett helhetsansvar mot Microsofts små- och medelstora företagskunder i Sverige. Jobbet kräver nära kontakter med företagen på den svenska marknaden och skiljer sig därmed markant från Tomas Frimmels tidigare jobb på Microsoft.

Varför tror du att just du fick jobbet?

– Jag tror att det som var tungan på vågen i slutändan var min internationella erfarenhet och att den gruppering och den roll som jag suttit i ägs av produktgrupperna i USA. Jag har jobbat med snabbrörliga och hårt konkurrensutsatta marknader.
 
När tillträder du?

– Jag måste först avsluta mitt nuvarande uppdrag så jag skulle gissa på att det sker en flytande övergång från och med i början av nästa år. Men det förutsätter att man hittar en efterträdare till mig tillräckligt fort, säger Tomas Frimmel.