– Det finns ljus i slutet av tunneln, och det är innovationens strålande ljus. Vi ser mer innovation på den här mässan än någonsin, sade Gary Shapiro, chef för Consumer Electronics Association under ett tal på CES i Las Vegas.

Och siffrorna följer efter. Under 2009 sjönk försäljningen av konsumentelektronik i USA - men i år väntas den återigen öka - om än marginellt, enligt CEA.

CES-mässan, som tog slut i söndags, saknade en enskild superlansering, men lyckades ändå mejsla ut flera tydliga trender. 3d-tv var en tydlig sådan, och Sony gav indikationer på att 3d-apparater kan komma att finnas på butikshyllorna redan till våren - tätt följt av Panasonic som planerar lansering till sommaren.

Mässan visade även att 2010 kommer bli pekdatorns genombrottsår. Steve Ballmer visade upp en HP-platta med Windows 7 under sin keynote, och var inte ensam om att sjunga pekdatorns lov under mässan. Apple, som inte deltar på mässan, kan komma att driva på utvecklingen ytterligare om företaget lanserar en egen pekdator senare i januari.

Optimismen och framtidstron har varit påtaglig på mässgolvet, enligt de svenska branschprofiler som var på plats.

– Man kan jämföra med förra året, då var hela Las Vegas som en ökenstad, som en gammal cowboyfilm. Lite folk, lite turister. I år var det en grym puls i hela stan och på hela mässan, säger Arnold Dekker, nyss hemkommen HP-representant.

Kaveh Kiani, produktansvarig för tv på LG, håller med.

– Att det finns mer tilltro till 2010 ser man främst genom att det införs mer exklusiva produkter, 3d-tv och led-tv till exempel. Ett premium-sortiment som inte funnits tidigare. I centralhallen var det fullt med människor, jag såg stor skillnad jämfört med förra året, säger han till IT24.

Att 3d-tekniken var en av mässans höjdpunkter intygar även Hans Ove Johansson, nordisk försäljningschef på Panasonic. Och den positiva stämningen ekade ända ut i taxibilarna.

– Taxichaufförerna kan ju vara en bra barometer, säger Hans Ove Johansson. De sa faktiskt att det var roligt, att det kändes som ett uppsving. De hade upplevt att folk var mer positiva.

Fakta

Enligt Consumer Electronics Association, CEA, sjönk försäljningen av konsumentelektronik med 8 procent under 2009.

Under 2010 väntas försäljningen öka med blygsamma 0,2 procent, till 165,3 miljarder dollar.

Fallande priser och billigare produkter kan komma att slå mot tv-industrin, där leveranserna väntas öka till 37 miljoner medan intäkterna väntas minska till 22 miljarder dollar.