I ett försök att ta täten på den växande marknaden för molntjänster, cloud computing, gör jättarna HP och Microsoft en gemensam storsatsning. Bolagen investerar 250 miljoner dollar i ett samarbete med syftet att utveckla ny teknik och ta fram nya företagslösningar kring sina respektive produkter.

Det övergripande syftet är att förenkla för slutanvändare att ta till sig lösningar byggda kring molnteknik. Det enligt Microsofts vd Steve Ballmer, som deltog vid en presskonferens på onsdagen.

Det betyder att HP och Microsoft slår samman sina respektive planer inom mjukvara, hårdvara och tjänster, försäljning och partnerstrategier. Samarbetet gäller hela vägen ”från infrastruktur till applikation”, enligt onsdagens presskonferens.

För partnerföretagen kommer samarbetet innebära enklare och rakare försäljning, enligt de två bolagen. HP och Microsoft kommer att ta fram en rad erbjudanden som kombinerar hårdvara från HP med mjukvara från Microsoft, allt testat och utvecklat i nära samspel mellan de två bolagen.

– Mig veterligen har aldrig samarbetat så här nära kring någonting tidigare, konstaterade HP:s vd Mark Hurd under onsdagens presskonferens.