Det som från början var sju nominerade it-tjejer hade i går blivit tre inför gårdagens prisutdelning på Berns i Stockholm. Microsoft och Universum, som har instiftat priset, skriver själva att de föll för Anne-Maries stora passion för psykologi och teknik i kombination, och hennes intresse för hur människor interagerar med it.

Dessutom har hon varit involverad i nätverket Datatjejer och fungerat som fadder på sitt universitet. Själv förklarar hon sin seger så här:

– Jag blev nominerad av en vän och så vann jag. Jag tror att jag visade att jag var intresserad av it och av att locka unga tjejer till branschen.

Hur ser dina bästa tips ut, hur ska man locka fler tjejer till branschen?
– Jag tror att man ska informera mer allmänt i media. Det är många tjejer som håller på med bloggar och Facebook, som inte tänker på att det faktiskt finns en bransch kring det som heter it, och att det är roligt. It är inte bara programmering.

Just nu pluggar läser Anne-Marie Liljekvist sista året på Chalmers, där hon går programmet informationsteknik. I september räknar hon med att vara klar med sin master inom interaktionsdesign. Hon säger själv att hon särskilt ser fram emot den tekniska mässan som är en del av priset.

Kommer det att bli lättare att skaffa jobb nu när du kan titulera dig årets it-tjej? Det kanske redan är någon som har hört av sig?
– Jo, det skapar mycket kontakter och möjligheter och det är ju alltid bra. Det finns några intresserade företag.

Vad vill du göra om du fick välja, vilket är drömjobbet?
– Just nu är det nog inom interaktionsdesign, men jag är intresserad av utveckling också. Sedan får man väl se vad man får för intresse när man väl är inne på ett företag.

Hur firade du igår?
– Jag var kvar på Berns och firade med de andra två finalisterna och två personer från Microsoft.

Vad har du fått för reaktioner från kompisar?

– De flesta är väldigt glada. Det har varit många sms och mejl med gratulationer, så det är trevligt.