Under Techdays passade Radar Groups vice vd, tillika Microsofträven Lars Backhans, på att blicka in i kristallkulan. På plats i konsultbolaget Precios lokaler fanns intresserade åhörare, varav de flesta kom från olika it-avdelningar.

Lars Backhans började med att måla upp det svarta året 2009, då de svenska it-budgetarna stramades åt ordentligt.

– Från att det var fullt stopp under december 2008 så var det nästan 11 miljarder kronor som försvann ur it-budgetarna 2009. Mellan 30 och 50 procent av verksamhetsprojekten lades ner. Det var fler som förlorade affärer på grund av icke-beslut än som förlorade till en konkurrent. Den enda delen av it-branschen som växte var outsourcing.

Och det är där den största tillväxten kommer att vara under 2010 också, enligt Lars Backhans framtidsanalys. Beräkningarna säger att de sammanlagda budgetarna i år kommer att öka med 1,4 procent. Totalt beräknas den samlade it-budgeten ligga på 146,2 miljarder kronor, vilket innebär att vi är tillbaka på ungefär samma budgetnivå som 2006-2007.

– Det kommer att vara fortsatt fokus på outsourcing. Det är en jättetydlig rörelse mot att köpa it som tjänst. Tidigare har svenska chefer generellt varit mindre villiga att outsourca jämfört med sina kollegor i Europa.

– När det gäller hårdvara och mjukvara är det 1 procent tillväxt om man tittar på värdet, mätt i volym blir det betydligt högre tillväxt. Vi kommer att se fortsatt fallande priser, på konsulttimmar, på hårdvara och på mjukvara. Samtidigt kommer det att bli ökad transparens och nya leveransmodeller.