Med 1 700 teknikfreaks samlade i Örebro passade Microsoft igår på att prisa den allra nördigaste.

I motveringen till utmärkelsen Årets Geek skriver Microsoft att Jonas Vils är ”en teknikgeek i sann McGyver-anda som fixar, trixar och lagar all trasig teknik med det som finns till hands, vilket ofta är udda verktyg och delar. Som lite av en Fantasy-, Trekkie- eller möjligen Star Wars-riddare, rycker han gärna rycker in och räddar de mindre tekniskt bevandrade i hans omgivning”.

Utöver att agera skyddsängel för trasig teknik samlar Jonas Vils på så skilda saker som vassa köksknivar och tangentbord. Han har bland annat byggt om en elektrisk skrivmaskin till sin egen variant av den klassiska Facit-maskinen.

– Det känns både roligt och oväntat. Jag såg en liten notis om tävlingen i tidningen för en tid sedan och kände igen mig på alla punkter, så jag var helt enkelt tvungen att delta. Men jag blev glatt överraskad då jag faktiskt hade glömt bort att jag skickat in en nominering, säger han.

Jonas Vils bor i Malmö med sin familj. Han kallar sig en mångsysslare, som har pluggat allt från humanistiskt och naturvetenskapligt till arkitektur. Han har även hunnit med vitt skilda jobb, från guide till arbete i köldlager och på kontor.

I dag jobbar jag nattskift på ett resursboende för autistiska barn, vilket även ger mig mer tid att vara tillsammans med mina tre egna barn, säger han.

Vad är en geek för dig?

– Att vara geek handlar för mig mycket om att om att vara nyfiken och ha extremt fördjupade specialintressen som man går in för helt och fullt. Om jag undrar över någonting ger jag inte upp förrän jag själv tagit reda på svaret. Därför har jag även prenumererat på Nationalencyklopedin sedan gymnasiet, för då fanns ju inte internet.

Hur ska du fira segern?
– Ja, det får bli en härlig Xbox 360-orgie - jag har inte spelat på ett tag nu.

Mer från Techdays:

"Vårt viktigaste evenemang"

Med 1 700 teknikintresserade kunder och partners på plats i Örebro är Techdays årets viktigaste evenemang för svenska Microsoft, säger vd Per Adolfsson.

IT24:

  1. Jagar affärsnytta i sociala medier

    Microsoft hoppas på nytt buzzword.

IT24:

  1. Årets geek samlar på tangentbord

    Microsoft anordnade nördtävling.

Computer Sweden:

  1. Lego ska locka kvinnor till it-branschen

    "Ger intressanta infallsvinklar"