KTH fördjupar sitt samarbete med Microsoft. Det nya samarbetsavtalet, Higher Education Alliance Agreement, undertecknades i veckan och innefattar kompetensutveckling, forskning, innovation, rekrytering och utbildning.

Det innebär att Microsoft i högre grad än tidigare sitter med och utformar forskningstrupper och de utbildningsfrågor som KTH tar tag i. Ett exempel är ett nyligen inlett projekt i Oxford, England, som utförs mellan KTH och Microsoft Research.

– Vi har under några år haft många olika typer av informella samarbeten, både inom forskning och utbildning. Nästa steg är ett mer formaliserat samarbete, säger Eva Malmström Jonsson, prorektor på KTH.

När det gäller samarbeten mellan näringsliv och utbildningsinstanser höjs alltid röster om att kommersiella bolag får möjlighet att diktera villkoren för mycket. Den risken är KTH och Eva Malmström Jonsson medvetna om:

– Naturligtvis är Microsoft ett kommersiellt bolag. Det gäller att hitta en bra balans och vi har inte skrivit på om att vi bara kommer att använda Microsoftprodukter, säger hon.

Du tror inte att det ses som ett tydligt ställningstagande från er sida?
– Inte nödvändigtvis. Det här är ett område där vi kan samarbeta. Det är inte ett upphandlingsavtal utan det är ett samarbetsavtal.

För att ta del i forskningsprojekten betalar Microsoft pengar till KTH. Hur stora summor det handlar om vill inte Eva Malmström Jonsson berätta.

– Det finns inget paraplypris utan det handlar om olika aktiviteter och forskningsprojekten kommer att lösas från fall till fall. Än så länge är det inga stora summor som utväxlats.

Att Microsofts konkurrenter kan ha synpunkter på samarbetet är Eva Malmström Jonsson också förberedd på, men hon välkomnar gärna initiativ från flera håll.

– Det här är ett samarbete som har vuxit upp från gräsrotsnivå. Kommer det en konkurrent tittar vi gärna på det. Vi är inte monopoliserade utan samarbetar med dem som vi tycker är bra.

Så alla elever kommer inte att stöpas i en Microsoftform nu?
– Absolut inte. Vi måste vara jättenoga med att det inte kommer dit. Vi vill plocka russinen ur kakan på samma sätt som Microsoft vill plocka russinen ur KTH-kakan.

 
Det här är en artikel från IT24 – sajten för dig som vill veta allt om människorna, marknaden och affärerna i It-Sverige.

Prenumerera på IT24s nyhetsbrev - vinn biobiljetter