På partnerkonferensen WPC, World Partner Conference, släpper Microsoft en ny version av molnplattformen Azure Appliance.

Microsoft har specialutvecklat en version av molnplattformen Azure som ska kunna användas av partnerföretag för att erbjuda molntjänster.

Den nya versionen av molnplattformen presenterades på Microsofts partnerkonferens under måndagen av Bob Muglia, chef för Microsofts server- och verktygsdivision.

Tidigare har Microsofts partnerföretag uttryckt oro över att Microsoft ska komma att konkurrera med dem, med hjälp av Azure. Bob Muglia säger dock att så inte blir fallet.

– Fördelen är att vi och våra partnerföretag kan gå efter en större marknad med Azure. Varje år läggs 500 miljarder dollar på att köra datacenter. Det finns inte en chans att Microsoft kan köra allt det på egen hand, inte ens en liten del. Så vi tar den här tjänsten och erbjuder den till våra partner för att de ska kunna bygga sin infrastruktur, säger han.

– Endast en tiondel av en genomsnittlig it-budget går åt till köp av mjukvara, medan 40 procent handlar om att underhålla ett datacenter. Azure kan erbjuda ett sätt att sänka kostnaderna för att driva ett datacenter, vilket ger mer intäkter för Microsoft och våra partnerföretag.

Microsofts Azure Appliance är inte avsett för att köras på enstaka servrar, utan fungerar bäst i interna installationer med uppemot 1 000 servrar.

Bob Muglia uppger att de första leveranserna av Windows Azure Appliance handlade om installationer med strax under tusen servrar per installation, säger han.

I framtiden kan Microsoft komma att skala ned, så att det kan bli mer ekonomiskt att använda Azures tjänster via en tjänsteleverantör. I dagsläget har Microsoft inte aviserat hur mycket priset kommer att hamna på.

– Vi vill ha en så finkornig betalningsmodell som möjligt, kanske gå mot en "betala för vad du använder"-modell. Prismodellerna kommer att utvecklas med utgångspunkt i vad våra kunder vill göra, säger Bob Muglia.

Mjukvaran kommer att innefatta Windows Azure, Microsoft SQL Azure och en uppsättning konfigurationsverktyg som kan köras på mängder av servrar. Dell, Fujitsu och Hewlett-Packard erbjuder versioner av mjukvaran ihop med deras hårdvara.