Grattis till utmärkelsen, hur känns det och hur stort är det?
– Tack , det känns jättebra. För mig känns det jättestort eftersom det är någonting som jag sysslat med och pluggat i fem år och som resulterat i att jag nu är civilingenjör inom datateknik från KTH. Men jag har också hunnit med att sommarjobba som utvecklingsingenjör på Scania.

Vad innebär att vara Årets it-tjej, vad får du rent konkret?
– Rent konkret innebär det bland annat att jag får åka på en teknikmässa tillsammans med Microsoft i år. Det är inte spikat än var mässan kommer att hållas annat än att det blir någonstans i Europa. Förra året hölls den i Berlin.

Vad ser du fram emot som Årets it-tjej 2011?

– Ja, naturligtvis ser jag fram emot mässan. Men jag ser också fram emot att nå ut till andra yngre människor som står i begrepp att välja utbildning att it är ett klart alternativ.

Varför behövs det fler tjejer inom it?
– Jag har den uppfattningen att vi behövs inom alla teknikbranscher och inte bara inom it. Det är bra att det finns lika många tjejer som killar för balansens skull, men också för att visa tjejer att man kan plugga it och att jag kan var en förebild i det sammanhanget.

Hur vill du och hur kan du inspirera andra tjejer i din nya roll?
– Förhoppningsvis kan jag nå ut via en blogg som jag funderar på att starta. Men, framför allt, bara genom att jag kan visa att en helt vanlig tjej kan plugga it utan att för den skull vara en nörd.

Har du några tips att dela med dig till andra unga it-studerande?
– Ja, det är jätteviktigt att se utanför sin egen utbildning och nätverka brett med andra civilingenjörer genom att visa att it finns inom alla branscher. Bara för att man läser en viss utbildning eller inriktning så behöver man inte bara verka inom de ramarna. Det är genom de nätverk som man engagerar sig i som man träffar andra studenter och unga yrkesverksamma från flera olika branscher.

Har själva hunnit med att jobbat med någonting inom it-branschen själv?
– Ja, jag gjorde mitt exjobb som it-konsult på Capgemini och jag kommer också att börja jobba där efter min examen och som en del av företagets aspirantprogram.

Hur tänker du fira utmärkelsen Årets it-tjej?

– Kanske med en smutt champagne och en bit mat tillsammans med mina vänner.