It-konsultbolagen pustar ut efter rapportfloden för fjärde kvartalet. It-konsultmarknaden är fortsatt stark. Det har till och med varit rusningar på Stockholmsbörsen då de noterade konsultbolagen visat upp sina resultat.

Men även om konsultbolagen går bra finns det orosmoln. Här är två rejäla:

Storbolagen har svikit. Ericssons rapport för fjärde kvartalet var en stor besvikelse. Rapporten landade långt under förväntan och på presskonferensen i samband med rapporten flaggade vd:n Hans Vestberg för att de nu ska börja skära i konsultkostnaderna.

Men Ericsson är inte ensamt. Andra storbolag som Sandvik, Electrolux och Scania har också levererat sämre resultat än väntat.

Logica-effekten. I samband med finanskrisen var Logica det första konsultbolaget som kom med ett större neddragningspaket. Det skedde hösten 2008.

Först på våren därefter kom de svenska konsultbolagen med sina neddragningar.

Logiken skulle vara att Logica i och med sin storlek och internationella prägel känner av svängningar på marknaden tidigare.

Sent förra året kom just Logica med ett neddragningspaket modell större – där en del av förklaringen är att efterfrågan sviktar. 400 jobb i Sverige försvinner.

Låt oss hoppas att likheterna med förra krisen stannar där.

konsultbolagen har all anledning att glädjas över rapporterna för fjärde kvartalet och över börskurserna som skjutit i höjden. Men att andas ut är för tidigt.

Det kan hända mycket under det nya året.