Huaweis nya chef för kontoret i Lund Tord Wingren är en tungviktare i branschen. Han har varit vd för Ericsson Mobile Platforms, Europachef för Samsung och kommer närmast från tjänsten som koncernchef på utvecklingsbolaget Nanoradio. Han säger också att det bland annat var bredden i Huaweis teknik- och produktportfölj som gjorde att han lockades av den kinesiska jätten.

Det är uppenbart att Tord Wingren inte tror på den svenska telekomjättens giv att göra sig av med telefonutvecklingen.

– Jag tror att man måste ha kompetensen från terminaler och mobiltelefoner för att förstå de nya tjänsterna och för att ställa rätt krav när man utvecklar näten. Det blir tufft för en nätverkstillverkare att inte ha den kompetensen som man får från telefonsidan. I och med att Huawei har mobiltelefonerna så ligger vi nära utvecklingen på marknaden, och kan förstå den bättre – och det är en stor fördel.

En av Tord Wingrens uppgifter som ny Huawei-chef i Lund blir att nyrekrytera. Lundakontoret är inriktat på framför allt modemutveckling för batteridrivna konsumentprodukter som behöver trådlöst interface – alltifrån donglar till smarttelefoner och surfplattor men kan även vara andra batteridrivna trådlösa produkter. Bolaget har i dag ett tjugotal personer i Lund – men personalstyrkan ska ökas upp till 30–35 i år och sen öka ytterligare kommande år.

– Det finns väldigt mycket kompetens i den här regionen, och vi ska stärka samarbetet med universitetet och mindre teknikbolag som finns här.

Tord Wingren säger att bolaget satsar på att anställa alltifrån närmast nyutexaminerade till personer med civilingenjörsbakgrund som arbetat inom området – och kan 3g och 4g.

I dagarna har det skrivits om att ST-Ericsson förbereder stora neddragningar – är det ett bolag att rekrytera ifrån?

– Ja, fast vi tittar inte enbart på Ericssonbolagen. Det finns väldigt många fler spännande bolag att rekrytera ifrån.

Du kommer närmast från Nanoradio, där du varit koncernchef. Vad kan du ta med dig från ett svenskt nystartat företag till en global jätte som Huawei?

– Både på Huawei och Samsung, där jag var tidigare, finns ett stort intresse för startups. Det är ofta de som kommer med de nya idéerna. Men om man tittar på enheten som jag blir chef för på Huawei så är inte den så mycket större än ett startup.

– Men jag har lärt mig väldigt mycket av att jobba på startup, till exempel hur viktigt det är att varje rekrytering blir rätt.

Tord Wingren har erfarenhet från både asiatiska elektronik- och telekomjättar som Samsung och från svenska som Ericsson. Han säger att det är stor skillnad på företagskulturerna. De asiatiska bolagen är mer flexibla, anser han.

– I svenska bolag finns en tendens att inte ifrågasätta lika mycket internt, en syn att det företaget gör alltid är det rätta. Bolag som Samsung och Huawei ser sig hela tiden om och ser om det finns något de kan göra bättre.

– Det fick jag också erfara när jag var på startups. Ville man träffa Sony Ericsson fick man vänta i sex månader på ett möte, men när jag var på Nanoradio fick vi träffa Samsung på två veckor.

Fakta

Tord Wingren har arbetat på Ericsson 18 år. Fram till 2003 var han vd för Ericsson Mobile Platforms.

Därefter har han bland annat varit Europachef på Samsung och fram till i höstas var han koncernchef på utvecklingsbolaget Nanoradio. Wingren har också varit utvecklingschef på tyska Digital Imaging Systems och sitter i styrelsen för Anyfi Networks samt Mobill och Zimpl.