Redan i höstas började det pratas om att Mikael Lindqvist, en av tre grundare av Portal, var på väg att lämna nya arbetsgivaren Atea. Formellt är han visserligen fortfarande anställd på Atea, men sedan 1 februari ägnas största delen av tiden åt att vara vd på Gep Design.

– Jo, jag är fortfarande anställd till 30 procent på Atea och är rådgivande till Kalle Hultenheim inom säljfrågor, men det är mest per telefon. Jag har ingen dedikerad arbetsplats där längre, säger han.

När Atea köpte Portal i juni 2010 var en del av uppgörelsen att Mikael Lindqvist skulle vara kvar, minst till augusti 2012. Men redan i höstas fick han tjänstledigt för att gå en fotbollstränarutbildning.

– Atea har varit väldigt tillmötesgående och förstående och jag tycker det har blivit en bra lösning, både för Atea och mig, säger han.

Det nya bolaget, Gep Design, sysslar med produktkommunikation, vilket innebär olika former av marknadsföring via alla tänkbara produkter.

– Jag har varit i it-branschen sedan 1988, så det kan vara kul att testa något nytt. Det här är en väldigt omogen bransch, med kanske 2 000 olika bolag som sysslar med samma sak som vi gör. Min ambition är att vi ska hitta motsvarande Ateas position i it-branschen, säger Mikael Lindqvist om sin nya bransch.

Tillsammans med Conny Lindholm och Patric Åberg är han idag en av tre delägare. Gep Design består av 30 personer och omsätter cirka 60 miljoner kronor. Ambitionen är, enligt Mikael Lindqvist, att omsätta 250 miljoner inom fyra år.

– Det finns bra potential och vi har många bra kundprospects, och så hoppas jag att man kan få in lite av tänket från Atea och Portal när det gäller säljstyrning. Det är som sagt en omogen bransch, där många stora bolag väljer att handla från mindre bolag, ofta för att de råkar känna varandra.

Men produktkommunkation och fotboll är inte de enda nya uppdragen som väntar. Mikael Lindqvist säger att han även brinner för sociala frågor och har valt att engagera sig i stiftelsen Trygga Barnen, som hjälper barn, föräldrar och anhöriga i familjer med olika typer av beroendeproblematik. Här hoppas han kunna sammanföra två av sina världar.

– Jag ska försöka hjälpa till och hitta kopplingen till idrotten. Skolan har nog med sjå att komma tillrätta med barn som lever under missbruksförhållanden, så jag vill försöka hjälpa till och jobba med idrotten som någon form av trygg vän. Att få jobba med klubbarnas policy och få dem att ta tag i de här frågorna. Jag hoppas också att man kan få de allsvenska tränarna att bli ambassadörer för det, säger han.

Tanken på att bli fotbollstränare har han inte heller givit upp.

– Någonstans vore det kul att komma tillbaka till tränaryrket. Jag gick en tränarutbildning med gamla elitspelare och ambitionen är att i framtiden träna ett elitlag. Jag brukar säga att om jag får träffa Bruce Springsteen och träna Hammarby, så är livet komplett sedan.