Microsoft ökade omsättningen över nästan hela linjen under tredje kvartalet. Omsättningen steg med 6 procent, till 17,4 miljarder dollar, under kvartalet som avslutades den 31 mars.

Vinsten föll till 5,11 miljarder dollar, eller 60 cent per aktie, jämfört med de 5,23 miljarder dollar eller 61 cent per aktie som företaget drog in under motsvarande period i fjol. Räknas en skattelättnad under fjolåret bort, så steg vinsten med 7 procent på årsbasis. Därmed överträffade Microsoft en analytikerprognos på 58 cent per aktie i vinst och en omsättning på 17,18 miljarder, enligt Thomson Reuters

Divisionen för underhållning fick ett tungt kvartal och tappade 16 procent. Men Windowsintäkterna ökar återigen efter tidigare tapp, Även försäljningen av affärssystem, onlinetjänster och servrar och verktyg växer. Företagen fortsätter investera i Microsofts plattformar, bland annat i server- och Office-produkterna. De mångåriga licensavtalen steg cirka 40 procent, uppger företaget

– Vi kunde växa i omsättning och samtidigt öka marginalerna genom en förbättrad kostnadshantering, säger Bill Koefoed, som är chef för investerarrelationer på Microsoft, under en telefonkonferens med IDG News.

Microsofts vd Steve Ballmer betecknar bokslutet som starkt, mot bakgrund av den omvälvning av företagets produktlinje som sker, både på konsument- och företagssidan. Men enligt analytiker blir de närmaste 12 till 18 månaderna avgörande för Microsoft. Bland annat visar det sig om lanseringarna av Windows 8 och Office 15 räcker för att Microsoft ska behålla sin ställning på allt viktigare företagsmarknaden. Microsoft hotas där av allt fler leverantörer av molntjänster. Och på smarttelefoner och surfplattor gräver sig Apple och andra konkurrenter in i Microsoft traditionella intäktsbas, där persondatorlicenser fortfarande utgör grunden.

Fakta

* De för Microsoft så viktiga Windowsintäkterna ökar 4 procent till 4,6 miljarder dollar, tack vare stark försäljning för Windows 7. Därmed har det tidigare kvartalets nedgång för Windows brutits.
* Server- och verktygsdivisionen, som innefattar databaser och SQL-servrar ökade 14 procent, till 4,57 miljarder dollar.
* Affärsdivisionen, Business Division ökade 9 procent, till 5,81 miljarder dollar, tack vare en tillväxt för kontorssviten Office 2010 och affärssystemet Dynamics.
* Onlinedivisionen, med bland annat sökmotorn Bing drog in 707 miljoner dollar, en ökning med 6 procent.
* Men divisionen för underhållning, Entertainment and Devices, som bland annat tillverkar Xbox föll 16 procent till 1,62 miljarder dollar, vilket enligt Microsoft beror på en "svag marknad för spelkonsoler.