Omsättningen för IFS ökade under första kvartalet till 643 miljoner kronor, från 607 miljoner året före. Rörelseresultatet ökade till 12 miljoner kronor, från fjolårets 10 miljoner. Vinst per aktie ökade till 0,23 kronor (0,15 kronor).

– Vi är nöjda med tillväxten, som är bättre än marknaden, om man ser på Gartners siffror. Dessutom ser det bättre ut på sista raden än ifjol, konstaterar Alastair Sorbie, som även blicka framåt med optimism.

Bolaget spår stark organisk licenstillväxt och förbättrat rörelseresultat för 2012.

– Ja, det ser bra ut för resten av året. Vår pipeline ser bra ut och vi har nya produkter på gång, som kommer att lanseras i maj.

Du säger att ni växer mer än marknaden. Vilka konkurrenhter är det ni växer på bekostnad av?
– Det är svårt att säga. Vår huvudkonkurrrent är alltid SAP, som också visar solid tillväxt. Men det vi framför allt ser är att vi växer mer än våra konkurrenter inom det som är våra sektorer, som försvar och energi, och så länge vi växer så innebär det att de tappar.

Tittar man närmre på siffrorna kan man konstatera att licensintäkterna ökade med 11 procent och landade på 83 miljoner kronor (74 miljoner). Underhållsintäkterna blev 222 miljoner, 12 procent bättre än fjolårets 196 miljoner, och konsultintäkterna låg på samma nivå som ifjol, 335 miljoner kronor.

Alastair Sorbie säger att han är nöjd med spridningen och han svarar så här på vilken del som är viktigast.

– Licens är viktigast, eftersom det betyder att vi får in nya kunder. Men över tid är det viktigt att vi har en bra mix i intäkterna.