Knappt 300 man starka Dice är ett mansdominerat företag. 90 procent av personalstyrkan är manlig, med en snittålder på 32 år. Här är det helt normalt att man tar ut sin pappaledighet. Cheferna visar vägen.

Dice vd Karl Magnus Troedsson har just gått på fyra månaders föräldraledighet. I hans ställe får nu Battlefieldproducenten Patrick Bach sätta på sig vd-hatten.

– Hos oss är det självklart att man ska kunna vara föräldraledig. Jag ser inte det som något unikt, det är ju så vi gör i Sverige och vi skiljer oss inte från andra, säger han.

– Att Karl Magnus skulle vara ledig har vi planerat flera månader, så det här är ingen överraskning. Jag tycker att det är kul och en ära att få förtroendet att agera vd ett tag, men egentligen är det ganska stressigt både för mig och andra. Jag har fördelat flera av mina arbetsuppgifter på andra, som därmed fått mer att göra, samtidigt som jag också får mer att handskas med. Men, som sagt, allra mest är det kul.

Varför är det viktigt att vd:n tar pappaledigt?
– Cheferna måste föregå med gott exempel och så här visar vi att det är okej att göra det. Vi vill ju ha en hållbar personalpolitik, att folk ska trivas med att jobba här och faktiskt kunna jobba på Dice hela livet om de vill. Då måste privatlivet fungera, jobbet är inte allt. Ska man vara kreativ på jobbet och känna glädje måste man självklart kunna vara föräldraledig, säger Bach.

Klarar ni en babyboom på företaget?
– Vi befinner oss redan i en babyboom sedan flera år och det kommer säkert att fortsätta. Men det är klart att vi försöker anpassa det efter spelproduktionen, så att folk i möjligaste mån inte är lediga när vi är inne i som mest intensiva skeden av utvecklingen. Men det är sällan något problem, folk jobbar på Dice för att de älskar det. De vill vara med i spelutvecklingens mest kritiska skeden.

Karl Magnus Troedsson är dock inte första vd:n som tar föräldraledigt. Precis när amerikanska Electronic Arts köpte Dice för sex år sedan passade dåvarande vd:n Patrick Söderlund också på att ta pappaledigt. Han gjorde sedan samma sak när han några år senare utsågs till Europachef. Amerikanerna trodde först att han skämtade när han berättade sina planer.

– De tycker fortfarande att vi är väldigt märkliga, de skakar på huvudet och betraktar oss fascinerat. Men samtidigt är det nog många som är lite avundsjuka, att få barn i Sverige är ju rena himmelriket jämfört med många andra länder. I USA är det väldigt ovanligt med föräldralediga chefer, tar någon en vecka höjer man på ögonbrynen, tar något två är det en chock.

Att ryktet om den svenska modellen sprids har dock inte Bach något emot.

– Nej, det är faktiskt ett starkt argument när man ska rekrytera. Föräldraledighet och pappaledighet är en unik sak som verkligen lockar folk, helt klart.

Dice har alltid hämtat nya vd:ar ur de egna leden, ska vi se det här som Patrick Bachs första steg på en ny karriär?

– Nej, det tror jag inte. Jag gör det nu för att Karl Magnus ska få vara ledig. Vi ställer upp på varandra helt enkelt.