Distributören Ingram Micro trappar nu upp kampen mot konkurremter som Arrow ECS, Pedab och Tech Datas Azlan-division genom att lansera konceptet Advanced Solutions, som ska underlätta för återförsäljarna att erbjuda olika former av molntjänster.

– En del återförsäljare ser det som ett hot med molnet, men de flesta ser det som en möjlighet och vill anpassa sig efter de nya behov kunderna har idag. Där vill vi vara ett stöd för att få dem över den mentala tröskeln, säger Christian Lindberg, försäljningschef för Ingram Micros Advanced Solutions om det nya initiativet.

Ingram Micros nya storsatsning lanserades i Europa redan i höstas. I Sverige sjösattes det den 1 februari.

– Vi har rekryterat de resurser vi behöver. Idag är vi tolv säljare och inom kort är vi cirka 20. Dessutom har vi åtta produktchefer, så totalt kommer vi att vara 27-28 personer som jobbar med det här, säger Christian Lindberg.

Den nya portalen är ett samarbete med ett antal leverantörer och intresseorganisationer, som utgör Channel Transformation Alliance. Utöver Ingram Micro ingår Microsoft, CA Technologies, APC, HP, Symantec, Kingston Technology, Solution Provider Community International och SNIA Europe.

– Från början är det en europeisk satsning för att förstå cloud och managed services. Första steget var att bygga en utbildningsportal tillsammans med leverantörerna. Lokalt gör vi en överenskommelse med respektive leverantör. Vi har dessutom lagt till två nya leverantörer, N-able och Netscout, som kompletterar våra befintliga leverantörer, säger Christian Lindberg, som säger att det har varit ett uppskattat initiativ ute i kanalen.

– Våra återförsäljare är olika långt framme när det gäller molnet och det kräver att man har tid att samla information. Med det här vill vi hjälpa till att skapa en helhetsbild.

För Ingram Micro i Sverige är det här en stor satsning som man hoppas mycket på. Och Christian Lindberg sticker inte under stol med vilka som är konkurrenterna.

– Ja, det är lite som att bygga upp en egen nischdistributör. Vi vill konkurrera med Arrow, Azlan och Pedab, säger han.