Amerikanen Douglas Braun, började som vd i april. Att det var en utmaning som väntade honom stod klart redan från början.

– Min första reaktion var att det här är ett bolag som har haft problem. Grävde man under djupare såg man att bolaget fortfarande sålde bra och att de tog marknadsandelar inom vissa segment. Dessutom lovade Symphony att investera, säger han.

När Symphony Technlogoy köpte IBS i juni 2011 handlade det om ett bolag som haft en tuff resa. En resa som knappast blev lättare av de förra ägarna Deccan Values agerande – något som får hård kritik av Douglas Braun.

– Tittar vi fem år tillbaka ser vi att IBS omsatte 342 miljoner dollar, hade runt 1800 anställda och var ett bolag som växte. I dag har vi blivit betydligt mindre. Vår förre ägare beslutade att ta ut pengarna, och om man väljer att ta ut pengarna privat i stället för att investera så drabbar det naturligtvis bolaget.

Han säger att den nya ägaren är avsevärt mer intresserad av att satsa framåt.

– Att Symphony köpte bolaget är positivt. De äger 14 teknikbolag, så de vet hur man driver den här typen av bolag. Om du ska få ett företag att växa behöver du en strategi, resurser och en möjlighet att genomföra det, och Symphony har lovat fem till sju års satsning. De investerade 10 miljoner dollar i juni och det mesta av det har vi investerat i vår produktutveckling.

Douglas Braun exemplifierar med två nya produkter: IBS Real Time Performance Manager och IBS Financial Sales & Operations Planning.

I dag har IBS runt 600 anställda, av vilka 200 är stationerade i Sverige. Utöver det har bolaget 175 personer på sitt utvecklingscenter i Indien. Omsättningen är naturligtvis också lägre än för fem år sedan. Douglas Braun säger att IBS landar på en omsättning runt 144 miljoner dollar 2012 och att trenden pekar åt rätt håll.

– Under de senaste sex månaderna har vi utökat vår europeiska säljstyrka från 26 till 35 personer. Nu har vi stabiliserat bolaget, så nu ska vi börja växa igen.

Han berömmer den personal som trots alla motgångar valde att stanna kvar på IBS.

– Det är väldigt utmanande att försöka sälja mjukvarulicenser samtidigt som bolaget plundras på kapital. Så jag vill verkligen ge ett erkännande till de personer som fortfarande är här.

Alastair Sorbie, vd på konkurrenten IFS, gick i somras ut och sade att konkurrenssituationen ser helt annorlunda ut i dag jämfört med för några år sedan. Utöver påpekandet att IFS tagit personal från IBS konstaterade Alstair Sorbie också att IFS är det enda av de tre i:na som finns kvar i Sverige, något som fick Douglas Braun att reagera.

– Vi har tagit flera stora affärer i Sverige under året. Och visst, IFS har säkert tagit personal från oss. Varför skulle de inte ha gjort det? Det låter logiskt utifrån den situation som har varit.

– De vill säkert tacka oss eftersom vår personal är väldigt bra. Vi har en hel del folk som har kommit tillbaka.

Fakta

Vd:n Douglas Braun hämtades från mjukvarubolaget Red Prairie där han varit i 18 år, den sista tiden som chef för global operations.

Symphony Technology Group köpte bolaget från Deccan Value i juni 2011 och avnoterade det i augusti. De nya ägarna har nu utlovat en satsning under fem till sju år.

I dag har IBS runt 600 anställda, av vilka 200 i Sverige. Den prognosticerade tillväxten för 2012 ser ut att landa på 144 miljoner dollar.