I topp tronar EA-höjdaren Patrick Söderlund, som går förbi Ericssons vd Hans Vestberg. På tredje plats hittar vi Nintendopionjären och distributören Bergsalas vd, Owe Bergsten.

En som gläds åt spelhöjdarnas lyft är Per Strömbäck, talesperson för Dataspelsbranschen.

– I vanliga fall drivs spelutvecklarna mer av passion än av pengar, men det är roligt om publikframgångarna märks även hos enskilda personer, så att det framgår att det lönar sig att göra bra spel. Jag hoppas att vi får se fler exempel på det, säger han, men poängterar samtidigt att det i Patrick Söderlunds fall inte bara går att hänvisa till det svenska spelundret.

– Patrick är en av toppcheferna inom EA Games, så han är internationell direktör i ett amerikanskt bolag, och ska snarare jämföras med Nasdaq-vd:ar. Det är givetvis kul att han har gjort den här resan från entreprenör med skit under naglarna till att vara en av spelvärldens mest inflytelserika personer.

Tittar man på de övriga på årets lista, så är det inte riktigt samma mönster som i fjol. På förra årets lista drog löneeliten ifrån rejält. Då hade de 20 toppnamnen ökat sina lönekuvert med 36 procent jämfört med året före. I år är den ökningen betydligt blygsammare, 1,1 procent.

– När det gäller direktörslöner tror jag att två saker har spelat in för att hålla dem nere, säger Kristofer Steneberg, redaktionschef på tidningen Chef.

– Den ena faktorn är givetvis krisen i Europa, som gör att det är svårt att motivera höga löneökningar i multinationella bolag. Den andra faktorn som spelar in tror jag är att det har vuxit fram en allmän försiktighet när det gäller galopperande löner. Under de senaste 20 åren har det varit ökande klyftor mellan vanliga löntagare och toppdirektörer. Det vi ser nu är lite av en backlash där folk inte tolererar excesser längre.

Som vanligt finns det även ett antal nolltaxerare på listan. Där hittar vi exempelvis Sony Mobiles styrelseordförande Bert Nordberg och Spotifygrundaren Martin Lorentzon.