Enligt HPs vd Meg Whitman har företaget därmed kommit halva vägen till målet att 27 000 av företagets totalt 350 000 anställda ska lämna företaget. Nedskärningen sker genom pensionsavgångar, frivilliga program och genom uppsägningar. Målet är att hela nedskärningen ska bli klar i slutet av året.

Efter att ha minskat vinst och omsättning under flera kvartal har dock HP under senare tid gått mot en ljusning. Nyligen släppte företaget ett kvartalsbokslut som slog analytikernas förväntningar. Enligt Whitman är första steget att få kostnader och intäkter på rätt nivå, och det är HPs anställda som står för den långsiktiga innovationen och tillväxten.

– Tvärtom mot vad jag hörde när jag började på HP så är innovationen inte alls död på företaget, säger Whitman till IDG News.

HP har ökat investeringarna och är på väg att släppa flera nya produkter, bland annat strömsnåla nya servrar under varumärket Moonshot.

Under en konferens arrangerad av Morgan Stanley i USA i förra veckan talade Meg Whitman om företagets utmaningar och möjligheter. Hon gav en av sina företrädare, Mark Hurd, oväntat beröm för sitt jobb som tidigare vd. Hurd fick bland annat en eloge för sina åtgärder för att centralisera flera globala funktioner på HP, inklusive personalfunktionen, it och ekonomi.

Whitman utsågs som vd i slutet av 2011, då hon ersatte Leo Apotheker, som hann arbeta i ungefär ett år som vd. Mark Hurd slutade på HP 2010 och är numera toppchef på Oracle. För ett år sedan var Whitman betydligt mer kritisk till hur HP hade skötts innan hon tillträdde. Utan att nämna Hurd sade hon då att HP hade investerat för lite i innovation de senaste åren.