Japanska Sharp har brottats med problem under en längre period. I november förra året gick bolaget ut med att det till och med rådde osäkerhet kring om företaget överhuvudtaget skulle överleva – om de inte lyckades vända förlusttrenden.

Men de senaste månaderna har bolaget säkrat ett par viktiga affärer. I december gick komponenttillverkaren Qualcomm in med en investering på 120,4 miljoner dollar i bolaget. Därmed äger Qualcomm 2,6 procent av Sharp.

Nu går också sydkoreanska elektronikjätten Samsung in med kapital i bolaget. Samsung går in med 110 miljoner dollar – samtidigt som de ingår ett avtal om att Sharp ska bli en av bolagets huvudleverantörer av skärmar.

Affären ger Samsung en stadig tillgång till skärmar och den kan också innebära en fördel i den pågående kampen gentemot värsta rivalen Apple – som länge har varit en av Sharps viktigaste kunder.

Affären ger Samsung tre procent av aktierna i den kämpande japanska skärmtillverkaren.

Analytiker är positiva till överenskommelsen.

– Sharp har redan Apple som kund, i och med detta får de ytterligare en stabil kund, säger Hiroshi Hayase, analytiker på Displaysearch. Samsung passar Sharp väldigt bra nu när de rör sig bort från tv till att satsa på verksamheter med mindre skärmar.

Sharps aktie gick upp med 14 procent under onsdagen – då de första rapporterna om en affär läckte ut.

Sharp har haft en mycket tuff resa senaste tiden. De har genomfört stora neddragningar, de har nedgraderats av kreditvärdighetsinstituten och de har erkänt att de stod inför en finansiell kollaps om de inte vänder den nedåtgående trenden.

– Vi har försett Samsung med lcd-paneler tidigare, men med det här partnerskapet kommer vi att stärka vår relation, genom att bli en långsiktig och stabil leverantör både när det gäller större lcd-paneler såväl som mellanstora och mindre paneler till bärbara pc och mobila enheter, uppger Sharp i ett uttalande.

IDG News