Extenda är en av de större leverantörernas i Norden på kassasystem.

Ellen Svanström efterträder tidigare vd och grundaren Peter Carlman, som varit på bolaget i 31 år. Hon tillträder det nya jobbet 1 april.

Svanström kommer närmast från IBM i Sverige, där hon haft ett flertal befattningar, senast som medlem av den svenska ledningsgruppen och som chef för IBMs verksamhet inom retail, communication och media.

– Tack vare Peter Carlmans arbete är nu grunden lagd och han kommer framöver att kunna fokusera på sin nya roll som ansvarig för affärsutveckling. Vårt mål är att etablera oss som en av världens fem främsta leverantörer inom pos, point of sale. Vi är väldigt glada att Ellen Svanström vald Extenda, säger styrelseordförande Peer Uebel.

– Vi har inlett en internationell expansion och behöver en vd med internationell erfarenhet och spetskompetens inom retail. Fokusområdet är att växa internationellt men också att säkerställa en hög och jämn kvalitet till våra befintliga kunder, säger Peter Carlman, nuvarande vd i bolaget.

– Det här är helt klart ett drömjobb för mig och jag ser fram emot att jobba med den internationella expansionen samtidigt som vi stärker vår ställning på hemmamarknaden, säger Ellen Svanström.

Extendas nya vd Ellen Svanström inledde sin karriär på klädföretageet Gant. Hon är utbildad civilekonom med MBA-examen och gick ledarskapsprogrammet 2011.

– Extandas kunder är ledande inom sin bransch och ställer höga krav på stabila och flexibla lösningar som integrerar flera försäljningskanaler. Här ska vi fortsätta leda utvecklingen, säger Ellen Svanström.

Fakta

Extendas system finns installerat i 27 länder. Omsättningen är 200 miljoner, och de har 150 anställda.