Atea

Orsaken till att Atea nu väljer att agera är att de inblandade ska ha brutit mot danska handelssederna och använt Ateas affärshemligheter i större skala.

Läs också: Atea om mutskandalen: "Har aldrig varit med om något liknande"

Atea har också undersökts i den muthärva som 3A-it är inblandad i och som skakat it-Danmark. Och Atea uppger att man i samband med polisutredningen har gjort en egen intern utredning och där har det framkommit att den tidigare försäljningschefen har samlat ihop och senare avslöjat en stor mängd känslig affärsinformation.

Den tidigare Ateachefen är numera delägare i konkurrenten och uppstickaren 3A-it, och Atea uppger att det finns tydliga bevis för att den aktuella affärsinformationen ska ha gynnat 3A-it.

Dessutom konstateras i anmälan att det finns anledning att tro att de illegala handlingarna var noga planerade, och att de även var en viktig del av grundandet av 3A-it. En resa till Dubai 2014 anges som ett exempel. Enligt Atea anordnade 3A-it den resan enbart för att roffa åt sig Ateas kunder.

Läs också: Ateanestor börjar om med nya miljardmål

– Vi har vidtagit den dramatiska åtgärden att polisanmäla eftersom vi har information om att vår tidigare försäljningschef medvetet samlade in och avslöjade en stor mängd affärshemligheter för att underlätta sjösättandet av 3A-it. Den 5 januari 2015 grundades 3A-it. Tidigare anställda vid Atea har grundat och lett företaget, och de agerar nu som en direkt konkurrent till oss, säger Ateas koncernchef Steinar Sønsteby.