affärer

Externa och interna affärssystemsfusioner

Först ut av affärssystemskonsulterna var Istone, som öppnar plånboken för att köpa kommunikationsbolaget Ctrlpublishing. Bolaget, som grundades i Stockholm 2000, har tolv medarbetare och kommer framöver att verka under namnet varumärkena Istone och Istone Ctrlpublishing.

– Idag handlar det inte bara om att kunna leverera en vara till bästa pris, service och tillgänglighet i en e-handel, det handlar väldigt mycket om själva kundupplevelsen under hela köpresan, säger Markus Jakobson, vd på Istone om förvärvet.

Sedan var det Vismainriktade Exsitecs tur att köpa Sundsvallsbaserade Arego, ett bolag som specialiserat sig på molnvarianten Visma.net. Hur mycket förvärvet kostar har vill parterna inte gå ut med.

Exsitec uppger att man efter förvärvet kommer att ha 90 anställda på sju orter. Aregos vd Pontus Atterfors kliver in i en roll som affärsutvecklare med fokus på nykundsförsäljning.

− Förvärvet är en del i Exsitecs strategi att bli ledande i Sverige på Visma.net. Vi har sett hur Visma.net utvecklas till vad vi bedömer bli den marknadsledande affärssystemslösningen i molnet för medelstora och lite större företag i Sverige, säger Exsitecs vd Johan Kallblad.

Koonsolideringstrenden kulminerade sedan med en internfusion i Vismahuset, där Visma Agda och Aditro Public nu slås ihop och bildar Visma Enterprise. Även här blir den nya organisationen verksam i och med att vi träder in i det nya året.

Telia tecknar nytt storavtal med Folksam

Telia har tecknat ett nytt femårskontrakt med försäkringsbolaget Folksam. Det nya avtalet som innehåller tjänster för kontaktcenter, fast- och mobiltelefoni samt företagsnät beräknas vara värt cirka 200 miljoner kronor. Affären är en av de enskilt största kontaktcenteraffärerna Telia har gjort, enligt Charlotta Rehman, chef för Telias företagsaffär.

–Telia kan leverera molnbaserade helhetslösningar för kommunikation, från tjänster till integration och service. Det är viktigt i det arbete vi gör för att modernisera och konsolidera vår it-infrastruktur och digitalisera vår verksamhet, kommenterar Folksams cio Gunnar Fröderberg.

Evry digitaliserar dubbelt

Konsultbolaget Evry har fått i uppdrag att hantera och digitalisera Lantmäteriets utskick. Avtalet är tecknat på två plus två år och beräknas till en början vara värt 7,7 miljoner kronor. Leveransen sker som en tjänst via Evrys senaste filväxel, där myndigheten kan avgöra om utskicket ska göras som print, Svefaktura eller Skatteverkets tjänst Mina Meddelanden.

Evry ska dessutom förse Landstinget Västernorrland med en kommunikationslösning för distributions- och portooptimering. Avtalet är tre plus tre år och det initiala ordervärdet är 16 miljoner kronor. Evry konstaterar att det är bolagets landstingskund inom informationslogistik.

Gummiskalp för Jeeves

Halmstads Gummifabrik kastar ut sin gamla flora av affärssystem och satsar istället fullt ut på Jeeves. Med hjälp av Jeeves konsulter ska affärssystemet vara direkt integrerat med tillverknings- och blandningsmaskinerna.

– Under årens lopp har det blivit ett hopplock av många olika system. Nackdelen för personalen är att man måste hoppa mellan olika program vilket givetvis inte är särskilt effektivt. Ett enkelt men viktigt effektmål vi satte upp var att kunna ha så mycket som möjligt i ett och samma affärssystem, säger finanschef Joakim Nordin om vad som avgjorde till Jeeves fördel.

Tungt partneravtal för svenska Smartsign

Svenska skyltningsbolaget Smartsign fortsätter satsa på internationell tillväxt. Nu har bolaget tagit ett viktigt steg på vägen genom ett utökat samarbete med Samsung Electronics. Den gemensamma målsättningen är att Smartsigns mjukvarulösningar ska rullas ut med Samsung SSSP över hela världen.

– Det är helt fantastiskt att vi tillsammans med Samsung får ut SSSP-lösningar för fjärrstyrning av skärmar över hela världen. Det känns overkligt att komma från ett möte i Samsung City, som är som en mindre svensk stad, och komma tillbaka till Sverige, säger Smartsigns vd Martin Romanowski om avtalet.

Svenska snön faller över Spanien och Italien

Svenska licensstädaren Snow Software fortsätter expandera. Nu är det klart att bolaget slår upp portarna till två nya kontor, i Madrid och Milano.

– För oss är det viktigt att leverera den bästa upplevelsen för våra kunder och för att göra det behövs lokal närvaro och förståelse. Vi ser stora möjligheter i Spanien och Italien där marknaderna är mogna för bättre software asset management-lösningar, säger vd:n Axel Kling.

Caperio och Thoréngruppen på skolresa 

Caperio har tecknat ett treårsavtal med skolkoncernen Thoréngruppen. Det nya avtalet innefattar pedagogik, hårdvara och logistik för mellan 15 och 20 miljoner kronor årligen. Totalt handlar det om cirka 2 500 pc, ipad och Chromebooks.

– Vi är också stolta att vårt skolkoncept, där vi kraftigt dominerar marknaden inom privatskolesidan med vår egenutvecklade pedagogik, fortsätter vinna mark, säger Caperios vd Tomas Wanselius.

Softronic checkar ut från tullarna

Konsultföretaget Softronic lämnar Skanstull och flyttar till andra sidan Hammarby sjö. Det nya kontoret, som ska ligga på Sthlm Seaside i Hammarby Sjöstad, ska enligt planen öppna i december 2016.

– När vi besökte bygget så insåg vi direkt att de moderna och effektiva lokalerna skulle passa våra krav på samverkan, både internt och externt. Dessutom har huset ett fint läge direkt på Hammarby Kaj och är mycket representativt, säger vd Anders Eriksson.

Tieto tar storskalp på hemmaplan

Tieto har tecknat ett jätteavtal hemma i Finland. Det är Arbets- och näringsministeriet som ger konsultbolaget i uppdrag att modernisera det nationella informationssystemet för arbetsförmedling. Avtalsperioden sträcker sig till slutet av 2018 med ett uppskattat värde på upp till 40 miljoner euro, vilket motsvarar 370 miljoner kronor.

Novacura och IFS tankar nytt bränsle

Wennström Fuel Systems satsar på IFS för att integrera sina affärsprocesser över tre regioner och för att stödja fler än 100 mobila servicetekniker. Det är IFS partner Novacura som står för leveransen av IFS Applications 9

– IFS Applications kommer att bli en central del av vår framtida tillväxt och förbättring av kundservice, säger Claes Bonnier, vd på Wennström Fuel Systems.

Cybercom tar farväl av börsen

Viltor AB äger nu mer än 90 procent av aktierna i Cybercom Group AB och har därmed påkallat tvångsinlösen för de resterande aktierna. Därför har Cybercoms styrelse nu ansökt om avnotering från Nasdaq Stockholm, och ansökan har godkänts. Sista dag för handel med Cybercomaktier blir den 30 december.
 

Duveblad till Dustin

Dustins valberedning har föreslagit Gunnel Duveblad och Johan Fant till bolagets styrelse. Gunnel Duveblad sitter även i HiQ:s och Swecos styrelser, och Johan Fant är finanschef i Axel Johnson. Dessutom föreslås omval av styrelseledamöterna Fredrik Cappelen, Tomas Franzén, Stefan Linder, Mattias Miksche och Maija Strandberg. Det framgår av kallelsen till årsstämman som hålls den 19 januari.