Proact

Det har varit relativt lugnt i svenska it-branschen under julhelgerna, men en del förvärv och fusioner har hunnits med, samt givetvis lite obligatoriska chefsflyttar.

Det flitigaste biet i branschkupan har varit Proact, som nu byter vd igen. Martin Ödman, som tog över efter Olof Sand för tre år sedan, lämnar nu över vd-stolen till Jason Clark från Proact UK. Han tillträder sin nya koncernchefsroll idag.

”Att verkställa ett bolags omvandling från produkt- till tjänsteförsäljning eller en kombination av detta, är en utmaning. Mot bakgrund av detta har styrelsen beslutat att rekrytera Jason Clark”, skriver bolaget om varför man väljer att byta vd.

Proact har även hunnit med att köpa den Örebrobaserade molntjänsteleverantören Compose IT för 53,2 miljoner kronor. Bolaget, som haft tydlig IBM-inriktning, har 50 anställda och en årsomsättning runt 80 miljoner kronor. Hos Proact att ingå i det som heter Business Unit Nordics, och verka under namnet Proact Compose IT.

– Från ett strategiskt perspektiv är förvärvet ett naturligt steg för att stärka vår specialistkompetens inom området molnlösningar på vår hemmamarknad. Förvärvet kommer att ge ytterligare erfarenhet och nya kunder i ett snabbväxande marknadssegment där vi har vuxit kraftigt under de senaste åren, säger Proacts strategichef Jakob Høholdt.

Finsk Microsoftkonsult köper Cinteros
Svenska Dynamics CRM-konsulten Cinteros köps upp av finska kollegan Innofactor, som har stora ambitioner i Norden. Cinteros har drygt 100 anställda i Stockholm, Göteborg och Malmö, och ser ut att landa på en omsättning på 100 miljoner kronor 2015, med en vinstmarginal på 9 procent. All personal tar från och med årsskiftet klivet över till den nya finska ägaren.
Cinteros vd Robert Erlandsson fotsäter i sin roll och kommer även vara en del av Innofactors koncernledningsgrupp. Det svenska bolaget kommer också att byta namn till sommaren.

– Samgåendet med Innofactor innebär nya möjligheter och gör oss till en starkare aktör inom den stadigt växande Microsoftmarknaden i Norden. Vi ser stora möjligheter att utvidga och komplettera vårt erbjudande med Innofactors lösningar, säger han om affären.

Enea köper sitt rätta element
Enea köper mjukvarubolaget Centered Logic. Det innebär att man tar över såväl de tre anställda grundarna som ip-rättigheterna till produkten Elementcenter.

Prislappen är uppdelad i en första betalning på 1,3 miljoner dollar, samt en tilläggsköpeskilling över tre år kopplad till utvecklingen av förvärvet. Den är dock satt till max 2,2 miljoner dollar.

– Jag är glad att annonsera förvärvet av ett litet men snabbt växande och mycket intressant tillägg till vårt erbjudande inom marknaden för hantering och orkestrering av traditionella och virtualiserade nätverk, säger Eneas koncernchef Anders Lidbeck.

Dialect slutför köp av västlig franchise
Telekomkedjan Dialect har nu köpt resterande aktier i IT och Telekom Väst, som varit franchisetagare till Dialect i Göteborg. Framöver kommer boaget att verka som ett helägt dotterbolag i Dialectkoncernen.

Förre IBM-chefen tar över på Arrow ECS
Distributören Arrow ECS byter vd. Det blir IBM-profilen Jes Kongsmark som tar över ledarrollen efter Thomas Jakobsson. Han har tidigare varit Sverigechef på IBM Software Group och kommer närmast från en roll som kanalchef för IBM:s hårdvara. Han tillträder den nya tjänsten på måndag.

Skarpsynt affär för Accenture
Optikerkedjan Specsavers har valt Accenture som it-partner. Det nya avtalet innefattar applikationsunderhåll, utveckling, test och övervakning av it-infrastrukturen i tio länder och är tecknat på fem år.

– Genom kostnadsbesparingar och en effektivisering av verksamheten kommer Accenture att hjälpa oss att ge våra kunder en ännu bättre upplevelse, säger Phil Pavitt, som är global cio på Specsavers.

Finansbolag köper lan-wan av TDC
Finansbolaget DLL har valt TDC som operatör. Det nytecknade avtalet mellan parterna innefattar en kombination av lan och wan för verksamheterna i Stockholm, Göteborg, Malmö, Helsingfors, Köpenhamn och Oslo. Affären värderas, enligt TDC, till miljonbelopp över avtalsperiodens tre år.

– Vi ser en ökad efterfrågan av kombinerade lan-wan-lösningar, där kunden vill ha en leverantör som tar ansvar för hela nätverket. Dessa lösningar ger stor flexibilitet och tydligt ansvar, säger Joakim Harging, försäljningsdirektör på TDC Sverige.

Orango rycker Dynamics AX-chef från Istone
Johan Falk tar över som ny affärsområdeschef för Dynamics AX-Syd hos Orango. Han kommer närmast från Istone Dynamics AX och har tidigare även haft ledande befattningar inom affärssystem på IBS, Ninetech, Systeam, Mandator och Doondot.

– Rekryteringen är strategiskt viktigt för oss. Vi har idag en mycket stark AX-verksamhet och framåt har vi en klar tillväxtstrategi för affärsområdet som Johan nu får vara med och leda, säger Orangos vd Håkan Walberg om sitt nyförvärv som tillträder sin nya tjänst på måndag.