telecomputing
Telecomputing och koncernchef Sven Tore Kaasa får nu ny ägare.

Norska Ferd Capital säljer Telecomputing till Londonbaserade IK Investment. I koncernen ingår inte bara outsourcingbolaget Telecomputing utan även konsultverksamheten Kentor.

För sex år sedan köpte Ferd Capital, som ägs av den norska finansmannen Johan H Andresen, ut bolaget från börsen. Nu är deras resa som ägare alltså slut.

– Vi får en ägare som vi är mycket nöjda med, säger Telecomputings koncernchef Sven Tore Kaasa om skiftet från att vara ett privatägt bolag till att få in ett riskkapitalbolag.

Han konstaterar att IK Investment har ett flertal bolag som jobbar mot smb-marknaden i sin portfölj, och beskriver de nya ägarna som ett brittiskt bolag, men med svenska rötter.

– Det är industrikapital från Sverige i grunden, så vi kan nästan säga att vi blir ett svenskt bolag igen.

Och det är just i Sverige som Telecomputing har sin största verksamhet. Sven Tore Kaasa säger att koncernen har runt 600 anställda i Sverige, av vilka lite mer än hälften jobbar på Telecomputing och resten på Kentor.

Och Telecomputing och Kentor har inte bara fått nya ägare. Från och med årsskiftet har de båda svenska bolagen också ny ledning efter en vd-rockad. Förre Kentor-vd:n Urban Berlinde har tagit över på Telecomputing, medan Kentors vice vd Fredrik Arbman numera styr Kentorskutan. Detta efter att förre vd:n Johan Wernberg tragiskt gick bort i december 2014.

Vad har IK sagt om framtiden, hur ser planerna ut för Telecomputing?

– De önskar att vidareutveckla bolaget. Vi har sagt att vi vill bli Nordens mest attraktiva bolag för anställda och kunder.

Det budskapet låter som något man har hört från flera bolag, men det är tydligt att det är ett race som Sven Tore Kaasa vill in i.

– Jo, jag är fullt medveten om att vi har konkurrenter, säger han och nämner ett annat norsksvenskt bolag med ungefär samma tagline, Evry. Även Tieto nämns och så klart även det bolag som kanske liknar Telecomputing mest i storlek, Axians.

Kommer det att bli nedskärningar nu när de nya ägarna ska in och trimma bolaget?
– Ånej, snarare tvärtom. Nu ska vi växa och bygga ett bolag som ska bli nordic champion.

Hur mycket har IK betalat?
– Vi har valt att inte kommentera det.

Från Ferd Capitals håll vill man inte heller ange någon köpeskilling, men man konstaterar att det har varit en bra investering och försäljningen och det sexåriga ägandet kommenteras så här i ett pressmeddelande:

– Telecomputing har haft en betydande tillväxt och har mer än dubblat sin vinst. Genom försäljningen realiserar Ferd en vinst på en bit över en miljard norska kronor med en påtagligt hög årlig avkastning, säger Peter Sunde, investeringschef på Ferd och styrelseordförande i Telecomputing.