solenergi

IT Gården ska bygga i en solcellspark vid sitt huvudkontor i Landskrona. Anläggningen ske enligt planen stå färdig till sommaren och bestå av 635 stycken 315-watts-solpaneler. Enligt bolaget räknar man med att anläggningen ska leverera 200 000 kilowattimmar per år.

– Vi har beställt upp ett tyskt företag som är specialister på det här som ska komma och göra markprover, och så har vi lämnat in en ansökan om bidrag, säger IT Gårdens vd Jan Swedin, som räknar med att det initialt handlar om en investering på 2,5 miljoner kronor.

Läs också: Uppfinning från MIT gör saltvatten drickbart med hjälp av lite solenergi

IT Gården har sedan tidigare investerat i sitt datacenter för att få det energieffektivt, detta genom att låta anläggningen kylas med ett grundvattensystem. Och Jan Swedin säger att bolaget började tänka på alternativ energiförsörjning för längesedan, men då var det vindkraft som var mest lockande.

– Vi tittade på det redan för 16 år sedan, men då ville vi ha vindkraft. Men det har mycket större underhållsbehov, säger han.

Istället blir det alltså solenergi som ska få IT Gården att frodas. Jan Swedin är medveten om att det är en långsiktig investering, men det råder inte heller något tvivel om att han brinner för området.

Jan Swedin
Jan Swedin, vd på IT Gården.

– Det är en bra investering, men inte till att börja med. Jag tror att man skriver av det på ungefär tio år, så det är rätt lång tid. Men någon måste våga ta steget. Med ny teknik som kommer måste man våga satsa. Om man inte gör det kommer inte branschen att utvecklas.

– Idag kan man få ut 20–30 procent av solens energi, men det forskas hela tiden på det. Ger vi oss in i det här kommer det att bli lönsamt, frågan är bara när.

Kommer fler än ni att använda sig av solcellsparken?
– Vi ska försöka få fler företag i Landskrona att vara med och investera.

Läs också: Så lyckades Elon Musks kraftbolag ta fram världens mest effektiva solcellspaneler

Hur mycket av er el kommer att utgöras av solenergi?
– När det ger absolut toppeffekt klarar vi av att driva vårt datacenter, men det handlar bara om några dagar per år. Vi räknar med att kanske en femtedel kommer att vara el därifrån. Men solcellerna blir allt effektivare och den viktiga faktorn är när det kommer att gå att lagra energi. Det är nära nu.

Och just väderberoendet för den nya energikällan har Jan Swedin själv fått märka av i somras, när solen lyste med sin frånvaro.

– Jag har en mindre variant av solanläggning privat, men den har inte gett någon vidare effekt än på grund av vädret.