Byter röd hatt mot svart anka

Öppen källkods-veteranen Magnus Svensson, som länge ledde Red Hat i Norden, är tillbaka i sitt rätta element. Det nya uppdraget består i att etablera Black Ducks produkter, som används för att säkra att företagen har koll på sina öppen källkods-produkter.

Magnus Svensson
Magnus Svensson

– Många bolag vet helt enkelt inte vilken öppen källkod de använder, var den finns och om den innehåller några kända sårbarheter. Med Black Duck kan företag med automatik lösa hela den processen, sammanfattar Magnus Svensson sitt nya bolag.

Vd-byte på MultiQ

MultiQ:s vd Magnus Forsbrand uppger att han vill lämna skärmbolaget för andra uppdrag. Han ersätts av Henrik Johnsen, som kliver in i en roll som tillförordnad vd. Han är sedan tidigare anställd i MultiQ, samt vd för det nyligen förvärvade danska bolaget, Mermaid. Samtidigt meddelar bolaget att man börjar leta efter en permanent vd.

– Under mina tre år har vi expanderat från 21 till över 70 anställda på sju kontor i fem länder. Vi har breddat vår verksamhet till marknaderna Retail, Banking, Gaming och Transport, säger Magnus Forsbrand om sin tid på bolaget.

Klart med ny Citrix-boss

Efter att Mark Templeton lämnade koncernchefsrollen på det bolag han verkat på i nästan 20 år har Citrix nu till slut gjort klart med en ersättare. Ny koncernchef blir Kirill Tatarinov. Han kommer närmast från Microsoft, där han varit i 13 år i ledande positioner. Dessförinnan var han teknikchef på BMC.

Google sökte – och fann ny Sverigechef i huset

Anna Wikland
Anna Wikland.

Det blir Anna Wikland som tar över som Sverigechef på Google efter den under hösten flyktade Anders Berglund. Den nya chefen hämtas internt, där hon tidigare lett affärsområdena Retail och Telecom. Innan hon kom till Google 2014 var hon vd på Keybroker.

Han tar över på CG IT

Vice vd Mattias Bergkvist tar över vd-posten på konsultbolaget CG IT efter Leif Nord, som har lett bolaget i fem år. För Leif Nord väntar nu istället en roll som affärsutvecklare, säljare och styrelseordförande.

– Vi håller fortsatt kurs där fokus kommer att ligga på ökad lönsamhet genom vårt nya driftkoncept tillsammans med våra konsulttjänster och produktförsörjning, allt enligt ett begrepp som vi valt att kalla den orangea tråden, säger Mattias Bergkvist, som har ett förflutet hos konkurrenten Atea, där han var platschef i Göteborg och Borås.

Stockholmsbossen tar rodret på Konsultbolag1

Paulina Illman tar över efter Anders Barnå som ny koncernchef för Konsultbolag1. Hon har under de två senaste lett Konsultbolag1 Stockholm, en roll som hon också kommer att ha kvar.

Paulina Illman
Paulina Illman

– Efter drygt två år här på Konsultbolag1 vet jag att det är ett fantastiskt bolag. Jag tror att vi tillsammans kommer att göra än mer av det här fina företaget som har vuxit fram under 15 år, säger hon om det nya uppdraget.

Manpowerprofil leder sydligt Ework

Förre Manpower-vd:n Peter Lundahl tar över som ansvarig för konsultmäklaren Eworks verksamhet i södra Sverige. Han kommer även att ingå i koncernledningen. Efter att han lämnade Manpower 2013 har han varit rådgivare åt startupföretag och samt styrelseproffs.

– Vi är mycket glada över att kunna välkomna Peter Lundahl. Som Site Director får han ansvar för en spännande region som är stadd i snabb förändring, säger Eworks vd Zoran Covic.

Åkerströms hittade rätt transferfönster

Det tidigare Smarteq heter numera Allgon, och har även dotterbolaget Åkerströms i koncernen. Åkerströms har i samma veva plockat in en ny vd. Det blir Tommy Larsson, som leder bolaget fråpn och med 1 februari 2016. Han kommer närmast från rollen som vd på Mockfjärds Fönster.