chrome os

På en pc-marknad, där utvecklingen inte varit så svart sedan 2008, kommer nu nästa smäll för Microsoft. Datorer med Googles operativsystem Chrome OS fortsätter att öka på bekostnad av Windows och ser ut att landa på ett rekordår. Det visar en ny IDC-rapport.

Läs också: Google vill öka apputbudet på Chromebook

Under de första tre kvartalen 2015 såldes 5,7 miljoner Chromebooks, vilket ger en marknadsandel på 2,8 procent. Och volymmässigt är man nästan redan uppe i samma nivå som 2014, då 5,86 miljoner sålda datorer gav en marknadsandel för helåret på 1,9 procent. Och enligt Jay Chou, analyschef på IDC, kommer trenden att hålla i sig i år också.

– Tillväxttrenden kommer att hålla i sig under 2016, spår han.

Och ända sedan lanseringen 2011 har Googledatorn tagit för sig, för att ta ännu mer fart när generation två lanserades 2013. I dag har alla stora datortillverkare, bortsett från Apple, Chromevarianter i sitt sortiment.

Speciellt populär är den bland studenter och i skol- och universitetsmiljö, samt givetvis för de kunder som endast väljer pc utifrån pris.

Att prisa sig in på marknaden har varit strategin från början. Den första varianten lanserades som en lågprisdator, och Microsoft har under resans gång försökt svara med billiga datorer, där man erbjudit Windows 8.1 och Bing OS. Men Jay Chou konstaterar att de försöken nu har lagts på is sedan Windows 10 lanserades.

Läs också: I pc-dödens spår – Intel vill bli mindre beroende av datorerna

Och prisutvecklingen på pc-marknaden talar också för fortsatt tillväxt för Googles operativsystem. Medan de genomsnittliga pc-priserna ökar så lyckas Chromebooken ligga kvar på sin låga prisnivå eftersom hårdvaran är betydligt enklare.

IDC konstaterar dock i sin rapport att det är oklart hur länge resan håller i sig, men den tvekan beror mest på de oklara framtidsplanerna från Google kring operativsystemstrategi. I slutet av förra året rapporterade Wall Street Journal om att Google har planer på att slå ihop Chrome OS med Android. Men i dagsläget är det alltså oklart om, när och hur det ska ske.

Läs också: Windows lyfter Chrome OS.