Spotify

Svenska musiktjänsten Spotify vill ta in 500 miljoner dollar, motsvarande 4,3 miljarder kronor, från investerare i form av konvertibler – lån som vid senare tillfälle kan konverteras till aktier i Spotify.

Det skriver Svenska Dagbladets nätupplaga.

Konvertibelerbjudandet ska enligt tidningen läggas fram när bolaget tillsammans med dess rådgivare Goldman Sachs och Nordea i nästa vecka träffar investerare.

Läs också: Efter nio knäpptysta månader släpper Spotify till sist sin videotjänst

Den ränta Spotify betalar på lånet är 4 procent, men om Spotifys ägare sätter bolaget på börsen inom ett år kommer långivarna att kunna byta lånet mot aktier med en rabatt på 17,5 procent. Efter ett år ökar rabatten med 2,5 procent var sjätte månad, framgår det av villkoren för konvertibeln.

Vad Spotify ska använda de nya pengarna till framgår däremot inte. Enligt bolaget hade man i december förra året en andel på 45 procent av världsmarknaden för strömmad musik. När Telia Sonera i fjol köpte en liten post i Spotify värderades bolaget till cirka 70 miljarder kronor.

Läs också: Trots hotet från Apple Music fortsätter Spotify att växa

Det faktum att blivande konvertibelägare får större rabatt på aktier ju längre en börsnotering dröjer, kan enligt bedömare Svenska Dagbladet talat med tyda på att en notering nu rycker närmare. Huvudnoteringen blir enligt tidningen sannolikt i USA, men Stockholmsbörsen uppges arbeta hårt för att bolaget ska parallellnotera sina aktier i Stockholm.

Nyhetsbyrån Direkt