Oracle
Carl Frögelius kliver in i vd-rollen på Oracle.

I november meddelade Oracles förra Sverige-vd Chris Berry att han tar klivet över till rivalen SAP. Nu har Oracle hittat ersättaren. Och precis som vid de senaste fyra utnämningarna blir det en intern rekrytering till vd-posten.

Den här gången är det dock lite annorlunda eftersom Oracle har valt att plocka en vd från hårdvarusidan. Under de senaste dryga tre åren har Carl Frögelius basat över Oracles hårdvara i Norden, och han säger att hårdvaruförsäljningen går bättre än på länge.

– Det har varit en spännande och kul utveckling. Efter Sun-övertagandet har vi lyckats vända till tillväxt, och det är så klart en väldigt bra känsla när man driver hårdvara i ett mjukvaruföretag. Det var glädjande att vi lyckades få lite stabilitet i den delen av bolaget och att vi har lyckats få den delen att ta plats. Jag känner gott stöd av organisationen.

Vilka delar är det som har gått bra?
– Sparc har haft en bra utveckling de senaste åren, men den stora tillväxten har varit inom Engineered Systems.

I sin nya roll kommer han dock att byta affärsområde inom Oracle, eftersom vd:n ska tillhöra Technology Systems. Och det är knappast hårdvaran som är i fokus för Oracle just nu.

Att fokus ligger på molnet visades bland annat nyligen, när det nya partnerprogrammet lanserades, och inte minst märks det i bolagets nya svenska huvudkontor i Solna, där alla mötesrummen är döpte efter olika sorts moln.

Det är mycket prat om molnet nu, är ni inte för sent ute där?
– Nej, jag är övertygad om att vi inte är det. Det satsas enormt mycket och alla våra lösningar erbjuds som molntjänster idag. Och det är ingen halvhjärtad satsning utan det satsas för fullt.

Och Carl Frögelius betonar att det verkligen är en stor omvandling som branschen går igenom just nu.

– Jag började i branschen 1987, och brukar reflektera över att det egentligen har hänt så mycket i hur vi jobbar. Men nu under de senaste fem åren har det faktiskt hänt en hel del. Molntjänster gör en radikal skillnad.

Den svenska Oraclestyrka han ska basa över utgörs idag av cirka 450 personer, med kontor i Stockholm och Göteborg. Att bolaget återigen har valt att hämta en vd internt kommenterar Carl Frögelius så här:

– Vi har så bra folk. I det här fallet vet jag att vi tittade externt, men man hittade väl inget bättre än mig, säger han med ett skratt och fortsätter:

– Det är nog ingen uttalad strategi utan man försöker hitta de bästa.

Men hur viktig är rollen som vd för ett svenskt dotterbolag egentligen, hur mycket kan man vara med och påverka bolagets strategi?
– Ska man se negativt på det så är man bara en hotellchef, men min syn är att man kan forma det mycket själv, beroende på vem man är. Och jag ser mig inte som hotellchef, utan jag har fått förväntningar på mig och har bestämt mig för att agera som helhetsansvarig för Oracle Sverige, och tänker inte backa för några frågor. Internt handlar det om att verkligen få de olika affärsområdena att samverka. För det är där vi är starka på Oracle.