Göran Marby
Foto: Kristina Sahlén

Det blir en svensk, PTS gd Göran Marby, som tar över som vd på Icann, den verksamhet som kontrollerar adresserna på internet.

Icann uppger att man vill göra om verksamheten från en stiftelse till en ickestatlig organisation, där universitet, näringsliv och myndigheter ska finnas representerade.

Någon intervju med Göran Marby om det nya jobbet blir det dock inte. Från nuvarande arbetsgivaren PTS meddelas att han ”kommit överens med sin kommande arbetsgivare om att inte ge fler intervjuer om det nya jobbet förrän han tillträder”.

Läs också: PTS generaldirektör i blåsväder efter hård kritik

Han kommer att ta över vd-rollen i maj och efterträder då Fadi Chehadé. Det nya jobbet innebär att Göran Marby flyttar till Los Angeles, där Icann har en av sina tre globala hubbar.

Icanns styrelseordförande Stephen Crocker lyfter fram hans tidigare erfarenheter, däribland att han var med och grundade Appgate, varit vd på Cygate och Sverigechef på Cisco samt givetvis uppdraget på PTS, och säger så här om sitt nyförvärv i ett pressmeddelande.

– Vi har haft en noggrann, global sökprocess och Göran imponerade på oss med sina värderingar, sin operativa erfarenhet och förståelsen av internets ekosystem. Han kommer att bidra till Icann och hjälpa oss att försäkra oss om ett stabilt, säkert och enat global internet.

Hans värderingar har dock inte alltid varit lika uppskattade. I somras kom det ut mindre smickrande uppgifter inifrån PTS och dess verksamhet.

Läs också: Konkurrensverket: Kommunalt gratis-wifi är okej – så länge inte för många använder det

Uppgifterna från Sveriges Radio handlade om hur Göran Marby drivit sin myndighet. Bland annat ska han ha agerat hotfullt i olika situationer, och han beskrevs också som "en utpräglad maktmänniska", och som en ledare som "totalt saknar förtroende bland telekommarknadens aktörer".