affärer

Nätoperatören DGC ska bygga det som kan komma att bli ett av Sveriges geografiska största stamnät. Enligt vd Jörgen Qwist ska det bli 750 mil långt och det handlar både om att öka kapaciteten till sina befintliga kunder och om att kunna locka till sig nya, som kräver hög kapacitet i näten.

– Vi har kunder som finns över hela landet, Svenska spel med alla sina ombud, alla bankomater, retailkedjor och så vidare. Det vi gör nu är att vi uppgraderar dessa noder och orter till svartfiber som vi hyr av Skanova. Det är lite som att få tillgång till egen motorväg.

– Detta kommer att innebära att kan öka kapaciteten till krävande kunder som Ekobrottsmyndigheten och Åklagarmyndigheten.

DGC påbörjade den första etappen av uppgraderingen under andra halvåret 2015. I år ska de flesta av de 300 orterna vara uppgraderade – och helt färdigt väntas arbetet vara 2018.

– I och med digitaliseringen behöver vi och våra kunder hantera mer och mer data.

Avtalet med Skanova är 20-årigt – varför så långt avtal?

– Det är en trygghet för oss. Vi vill känna att vi har en ordentlig leveranssäkerhet.

Hur stor investeringen är för DGC vill Jörgen Qwist dock inte kommentera.

Nordea söker skydd hos Fico

I veckans som gått blev det klart att Nordea köper in en ny it-lösning för att skydda sina kunder från kredit- och kontokortsbedrägerier. Uppdraget gick till amerikanska analys- och mjukvaruföretaget Fico. Dessutom kommer banken också använda sig av företagets adaptiva analystjänst för att bättre kunna upptäcka bedrägerier och lära sig av de fall som ändå inträffar

Plattformen kommer att användas för både konsument- och företagskunder och ska på sikt lanseras i alla nordiska länder. Banken har inte stått utan liknande lösningar tidigare, men de har varit separata i olika länder och kanaler.

– Många banker världen över strävar efter att ha lösningar för bedrägerihantering som täcker alla produkter och kanaler, eftersom kriminella annars gärna utnyttjar luckor mellan olika bedrägerisystem. Nordea ligger i framkant och kommer visa hur en centraliserad approach minskar förlusterna från bedrägerier och samtidigt förbättrar kundupplevelsen, säger Steve O’Malley, Ficos Nordenchef.

Fico har sedan tidigare samarbeten med banken, inom bland annat kundkontohantering och tillverkning av scorekort.

Atea tar ny landstingsskalp

Under tre år ska Atea stå för leveransen av klienter med tillhörande tjänster och tillbehör till Landstinget Västmanland. Ramavtalet uppskattas vara värt 54 miljoner kronor under perioden och det kan bli aktuellt med en förlängning på ytterligare två år.

Med elektroniska journaler och mobila arbetssätt hoppas landstinget att vården ska bli mer tillgänglig och bidra till att minska köerna inom sjukvården.

– Vi är glada över att få förtroende att vara rådgivare och leverera de verktyg som hjälper Landstinget Västmanland till en snabbare och effektivare förflyttning att bli mer digitala, säger Johan Rinneby Ateas platschef i Västerås.

Viktig molnstämpel för Opuscapita

Som första företag i Norden blir mjukvaruföretaget Opuscapita certifierade av Swift. Detta för sina kvalitetssäkrade tjänster och molnlösningar. Företagets kapitalhanteringslösning är integrerad med tjänsten Swift alliance Lite2. Det rör sig om en molnbaserad lösning för anslutning till Swifts nätverk.

– Vi har ingått partnerskap med SWIFT för att kunna leverera lösningar för kapitalhantering med verkligt global omfattning till våra kunder, säger Markus Makkonen, product manager, Opuscapita. Med Swift-nätverket integrerat och säkert anslutet till våra molnbaserade tjänster, kan Opuscapita erbjuda en driftklar lösning som når praktiskt taget vilken bank som helst i hela världen.

Certifikatet är viktigt inte minst för att få användare att välja företaget som leverentör för kapitalhantering, men det stärker också deras position inom området i stort. Swift-nätverket omfattar mer än 10 000 banker och finansinstitut i 200 länder.

IFS köper finskt IoT-gäng

Det händer mycket hos affärssystemleverantören IFS. Tidigare i vintras meddelade nya ägarna EQT att planen var att avnotera bolaget från börsen. Nu står det klart att IFS köper upp samtliga aktier i finska IoT-företaget MainIoT Software Oy.

Företaget har i dag kontor i Helsingfors och Tammerfors och levererar mjukvara för anläggningsunderhåll och service, men också lösningar för viss datahantering. Deras kundbas kommer i och med förvärvet få ta del av IFS:s branschlösningar.

– Med förvärvet av MainIoT exekverar IFS sin officiella tillväxtstrategi. MainIoT är mycket väl positionerat inom våra prioriterade, snabbväxande segment underhåll och service. Förvärvet kommer att stärka vår portfölj och närvaro på den viktiga finska marknaden. IFS kommer dessutom att dra nytta av MainIoTs kompetens inom ”Industrial Internet of Things”, ett område där vi aktivt utvecklar lösningar, säger Fredrik vom Hofe, vice vd för affärsutveckling på IFS.

Consid tar flygbolag in i molnen

Två flygbolag blir ett när Braathens slår ihop Sverigeflyggruppen och Malmö aviation. Bra är namnet på det nya bolaget. Och det är it- och managementkonsultbolaget Consid som står bakom står för systemarbetet som det nya varumärket medförde. Och sällan har väl en molnbaserad lösning varit mer lämplig.

I samband med hopslagningen har de gått över till en av flygvärldens standardiserade systemtillverkare Amadeus. Det Consid gjort är att de byggt en webbplats, en kundportallösning och en kunddatabaslösning. Lösningen bygger på Microsoft molnplattform Azure.

– BRA har varit en kund till oss sedan många år i form av Sverigeflyg, en modig sådan. Den lösning vi nu har hjälpt dem med ligger i teknikens absoluta framkant och vi är glada över att de valt att löpa linan ända ut och använda sig av det absolut senaste inom
molnteknik, säger Peter Hellgren, vd för Consid

Addnode slår ihop kommunala gis-gäng

Tekis och Cartesia blir ett när Addnode bestämmer sig för att befästa sin position inom GIS-området. Det nya bolaget kommer erbjuda lösningar som bättre ska möta kundernas behov av effektiva och användarvänliga verksamhetsstöd skriver de i ett pressmeddelande.

De två dotterbolagen jobbar i dag på varsitt håll med geografiska informations- och kommunaltekniska system. Sammanslagningen är tänkt att samla ihop den samlade kompetensen och teknologin.

- Regeringens mål är att Sverige ska bli bäst i världen på att jobba digitalt och vi bidrar till denna transformation genom att tillhandahålla innovativa IT-lösningar som gör jobbet, säger Andreas Wikholm, affärsområdeschef för process management, Addnode Group.

Intel säljer samtliga sina aktier i Tobii

Efter att börsen stängde i torsdags i förra veckan stod det klart att Intel inte längre äger några aktier i Tobii. Företaget som sedan 2001 utvecklar och säljer produkter för bland annat ögonstyrning. Hur många aktier Intel hade framgår inte av flaggningsmeddelandet, men enligt Holdings ägartjänst uppgick det den 31 januari till 5,48 procent.

– Anledningen till att vi sålt är att vi inte längre har några strategiska engagemeng med Tobii samt att vår finansiella policy är att inte äga aktier i publikt listade företag. Vi har dock den största respekt för företaget och dess produkter, skriver Eric Levander, site manager för Intel Sverige.