Vi skrev nyligen om de båda svenska HP-bolagen och att hur it-jättens nedskärningskrav slår i Sverige. Enligt HP Enterprise vd Kjell Ahlzen är det inga neddragningar planerade på det svenska kontoret.

Men alla kommer tydligtvis inte vara kvar där. Själv har han nämligen precis meddelat att han lämnar HP till sommaren. Den 1 juni tillträder Kjell Ahlzen nämligen rollen som Sverigechef på molnbolaget Salesforce.

– Det har varit en process som har pågått ett tag, säger han om sitt byte.

Har du tröttnat på HP?

– Jag har varit vd i drygt fem år och jag tror väldigt mycket på HP:s strategi framöver. Men samtidigt är det kul att prova något nytt efter ungefär 20 år inom samma bolagssfär.

Nu blir det alltså Salesforce, som han väljer att kalla framtidens it.

– Att bolagen köper tjänster istället för att köpa in it själva, det är framtiden. Och crm är en väldigt viktig del när det gäller att kommunicera med kunden, säger han om vad som lockar med det nya uppdraget.

Salesforce svenska verksamhet utgörs idag av ett 40-tal personer som sitter mitt i centrala Stockholm.

Vem som efterträder Kjell Ahlzen i rollen som vd på svenska HP Enterprise är inte klart än. Rekryteringsprocessen kommer att ledas av HP:s Västeuropachef Hans Daniels, och den har precis inletts.

Och det finns så klart gott om tänkbara kandidater att ta över:

Tittar man internt ligger så kan troligen namn som den tidigare tjänstechefen Kristina Wiktander Broman, nuvarande kanalchefen Fredrick Ericsson, samt HP Enterprises Sverigechef för servrar och lagring, Toni Drk, ligga bra till.

Ett annat, semi-internt namn, som torde kunna vara aktuellt är Microsofts Jonas Alstermark, som länge var Sverigechef för HP:s servrar och lagring. Att han inte fick det nyligen tillsatta jobbet som Microsoft-vd kan så klart tala för att han kan vara intresserad av det nya lediga jobbet på HP Enterprise.

Samtidigt är det långt ifrån säkert att det blir någon intern rekrytering. Enligt vad IT24 erfar vill HP Enterprise leta så brett som möjligt. Och utanför det numera delade HP-huset finns det så klart många spännande kandidater.

Men man kanske inte kommer behöva gå jättelångt bort. Några meter söderut i Solna sitter nämligen två kolosser, EMC och Dell, som är på väg att slås ihop. Kanske hittar HP Enterprise sin nya vd där?