Den övergripande trenden är tydlig. Arbetslösheten i sydeuropeiska länder som Grekland och Spanien är hög, som en följd av lånekrisen. Allt fler söker sig utomlands för jobb. Enligt Migrationsverkets siffror ökar arbetskraftsinvandringen från dessa länder brant.
Antalet personer från Grekland som fått uppehållstillstånd i Sverige fördubblades under förra året. För spanjorer är siffran 30 procent.
Bemanningsföretagen inom it vittnar om att intresset från it-proffs från de här länderna är stort – men också om att det fortfarande är svårt att få jobb i Sverige om man inte talar svenska. Peter Palmqvist, vd på Resurs Bemanning säger:
– Jag besökte en ”jobbasar” nyligen och det var slående hur många it-konsulter från Grekland och Spanien som är i Sverige och söker jobb nu. Det var mycket större andel utländska personer än det brukar och det var inte invandrare, utan sådana som var här tillfälligt och sökte jobb. De hade varit här i ett par veckor.
– Det var en mor till en spansk it-konsult som hade dubbla examen, hon letade jobb åt honom, eftersom det inte fanns något att göra på hemmamarknaden. Jag träffade en annan spanjorska från Valencia, som också berättade att det inte fanns något.
Peter Palmqvist visar fram en lista över ett tiotal personer från Spanien, Grekland och andra länder som plågas av den ekonomiska krisen och där arbetslösheten är stor nu – och som han fått kontakt med via rekryteringsmässor och AMS-träffar.
Det är personer med kompetens inom Sharepoint, Dotnet, Citrix och SAP. I Sverige finns det efterfrågan på den kunskapen men inte i de pressade hemländerna. Trots att efterfrågan på deras kompetenser egentligen är ganska stor – är det ganska svårt för dem att hitta jobb i Sverige.
– Många av de här personerna har ett bra bagage. Tyvärr har vi i Sverige svårt att hantera personer som inte pratar svenska flytande. Vi har en strukturell brist på it-kompetens och då måste man fråga sig om den kravprofil vi har måste innehålla svenska. Det finns många projekt som de här personerna skulle kunna gå in på.
Peter Palmqvist berättar att Resurs har tagit in ett par personer ”i processen”, som de för en dialog med. Men ännu finns ingen ute hos kund.
Carl-Magnus Björk som är divisionschef på Experis IT, tidigare Elan, säger:
– Den bilden stämmer absolut. Det här inte varit så vanligt hittills. Det beror på att många av de stora svenska bolagen i regel vill att man ska kunna prata svenska. Men det har börjat förändras och det är fler it-konsulter från de här länderna som söker sig till Sverige.
– Hos oss har vi modeller för att hitta och underlätta för personer därifrån att jobba i Sverige. Det är metoder för att ordna det administrativa och för att lösa bostadssituationen.