Igår onsdag samlades Sveriges riskkapitalister när Svenska Riskkapitalföreningen höll konferens på hotell Hilton Slussen i centrala Stockholm. En av dagens talare var Harald Mix som var där för att förklara hur man som ägare maximerar värdet i ett bolag.

I somras sålde huvudägaren Bo Lundevall 80 procent av aktierna i det familjeägda bolaget till Altor, ett beslut som var helt rätt om Dustin skulle fortsätta växa, hävdar Harald Mix.

– Dustin hade ett flertal begränsningar som familjeägt bolag. Brist på nya infallsvinklar och begränsad tillgång till kapital för att ta in externa experter är några exempel. Som familjeföretag vill man helt enkelt inte betala 10 miljoner kronor för en rådgivning av exempelvis McKinsey. Dessutom har vi inget historiskt bagage, sade han.

Altor har höga ambitioner som ny ägare. På fyra år ska riskkapitalisten få Dustin att växa med 6 till 7 procent per år för att nå en omsättning på 3,5 miljarder kronor, öka vinsten till 200 miljoner kronor från dagens 50 miljoner kronor och öka antalet anställda med 390 personer till 550 totalt.

Hur det ska gå till tycks Harald Mix redan ha en klar strategi för.

– Vi ska expandera säljkåren kraftigt och investera i CRM-system och system, eftersom ingen kundsegmentering hade gjorts när vi tog över. Dessutom ska vi utöka produktombudet med tjänster, försäkringar och finansiering.

För den som vill få ett bolag att växa gav Harald Mix följande råd:

– För det första måste både ägare och ledning ha rätt ”mindset”. Tränar du bara på att hoppa 1,20 kommer du aldrig klara 2,40. Därefter ska man definiera bolagets potential. Var vill vi nå? Ska företaget expandera internationellt? När du väl har det klar måste du utreda vad som krävs att nå dit. Säkerställ sedan en effektiv implementation och framförallt, motivera nyckelpersonerna.