Gartners utmärkelse ”Cool vendors in mobile and wireless 2007” gick i år till snabbväxaren Telepo, vid sidan av amerikanska Funambol och danska Speakanet.

– Det är ett viktigt erkännande från branschens viktigaste organisation. Jag ser utmärkelsen som pricken över i:et och skapar en stark trovärdighet gentemot våra kunder, säger Telepos vd och grundade Lars-Michaäl Paqvalén.

Mellan 600 till 700 av Gartners analytiker står bakom utmärkelsen.

– De kriterier vi utgår ifrån är om aktören förser företagen med något extra utöver det vanliga, och även hur de når ut med sin idé till marknaden, förklarar Martin Gutberlet, analytiker på Gartner i Tyskland.

– I Telepos fall är de helt operatörsoberoende och har dessutom en lösning som kan hantera routerinformationen på ett intelligent och personligt sätt åt företagen. Sedan har de lyckats väldigt bra med att komma in på marknaden. Senast tecknade de ett kontrakt med Ericsson, fortsätter han.

Det är Telepos egenutvecklade programvara som binder samman olika sätt att kommunicera, som de belönas för. Programvaran binder samman gammal och ny teknologi, vilket innebär att Telepo arbetar med konvergens utan att kasta ut det befintliga.

Telepo tecknade sitt första kontrakt med Nokia för över tre år sedan. I slutet av februari 2007 hovade företaget in ett mycket stort kontrakt med Ericsson.

Fakta

Telepo vänder sig i förstahand till företag som vill kunna fortsätta använda sin befintliga kommunikationsutrustning som telefonväxlar och ip-växlar, samtidigt som de vill ha bättre mobilitet och helt nya mobiltelefonifunktioner.

Enligt Telepo förenklar de företagens administration och minskar kostnaderna, samtidigt som alla tjänster fortsätter att fungera även när man reser utomlands, använder datorn eller byter mellan fast, mobilt eller internet.

I augusti 2006 fick Telepo fyra miljoner dollar i extern finan­siering av den amerikanska riskkapitalisten Accel Partners, pengar som är öronmärkta för företagets internationella expansion.

2005 omsatte Telepo 15 miljoner kronor och utvecklingen tycks vara spikrak. 2007 kommer företagets intäkter för fjärde året i rad att växa med mer än 100 procent, en beräkning som grundar sig på redan bokade ordrar.