Import och export av datorkomponenter, mobiltelefoner, digitalkameror och annan elektronisk utrustning ligger bakom bedrägerierna. Enligt Ekobrottsmyndigheten finns flera exempel där varor som använts i bedrägerierna senare sålts i svenska elektronikbutiker.

– Min personliga uppfattning är att det stora felet ligger i varor som letar sig ut på marknaden och har ett lägre pris än de borde ha, säger Thomas Langrot, chefsåklagare på Ekobrottsmyndigheten.

Pengarna försvinner i samband med så kallade karusellbedrägerier där varor sålts in och ut ur landet i stora kvantiteter för att lura staten på momspengar. Totalt har mer än en miljard kronor försvunnit spårlöst ur landet bara under det senaste året.

Resultatet blir enorma vins­ter på vad som i många fall är försäljning mellan bolag som kontrolleras av samma personer. Om konsument­varor används i bedrägeriet kommer bedragarna även över produkter till betydligt lägre pris än vad som skulle ha varit möjligt om moms betalats på rätt sätt.

– Om du riggar det här på ett snyggt sätt kan du gå in och konkurrera på marknaden som importör, med mer än 20 procents lägre pris än dina konkurrenter. Du kan öppna en stor kedja där du säljer platt-tv och annat mycket billigare än konkurrenterna, säger Thomas Langrot.

Känner ni alltså till fall där de stora elektronikkedjorna köpt in produkter från karusellbedragare?
– Jag har sett namn på butikskedjor som är hyfsat stora, där det tidigare ledet i kedjan inte har betalat moms. Jag vill inte säga vilka, men jag har sett kopplingar där butikskedjor agerat i led där man misstänker brott tidigare i kedjan, säger Thomas Langrot.

Elektronikvaror är utmärkta medel för karusellbedrägerier, eftersom att de är lätta, små och betingar ett högt pris på den internationella marknaden.

– Det handlar om att leta upp en produkt som kostar ganska mycket per styck, som är lätt att sälja på en marknad och kan transporteras snabbt. Det ska vara stor omsättning för att det ska bli lönsamt, säger Hans Peter Ohlsson, chef för Tullverkets efterkontroll.

Organisationen Elektronik­branschens vd Anders Appelqvist känner till ett fall där en El-Gigantenbutik i Norrtälje haft kopplingar till momsbedrägerier. I övrigt säger han sig vara omedveten om i vilken skala karusellbedrägerier förekommer i branschen.

– Han drev samtidigt ett eget bolag vid sidan om och bedrev den här typen av handel. I övrigt är det här första gången jag ens hör talas om det.

Vad gör ni för att förhindra att sådana här varor säljs i elektronikhandeln?
– Vi har inga sådana kriterier i våra stadgar. Det är upp till varje företag att kontrollera vad man köper för varor och vilka belastningar som finns. Men sysslar man med illegal handel så kan man knappast vara medlem i vårt branschorgan.