När vi träffas på Cybercoms huvudkontor i centrala Stockholm har Patrik Boman bara suttit på sin nya post i en dryg vecka. Med tanke på att han varit arbetsbefriad de senaste sex månaderna, känns de dagliga rutinerna såsom passerkort och skriva in sina gäster i receptionen som en ovana.

Den halvårskarantän han belades med när han lämnade sin tjänst som Stockholms-vd för HiQ för att istället leda Cybercom, har han nyttjat väl. Förutom att ägna tid åt sina fyra döttrar har han rest jorden runt och bestigit berg i Anderna.

– När jag skrev på kontraktet den 17:e november var det ett helt annat bolag. När Cybercoms dåvarande styrelseordförande Per Erik Fylking ringde mig för att berätta om köpet av Ausystems befann jag mig på en flygplats med oerhörd huvudvärk på grund av en bihåleinflammation efter en dyktur i söderhavet och hela familjen på resande fot, så just då kunde jag inte ta in det han sa. Men när jag väl förstod vad som hänt och med tanke på att jag fortfarande var tilltänkt till posten som vd för Cybercom blev jag oerhört glad.

Det faktum att han nu skulle bli ansvarig för ett bolag med 1200 anställda istället för 450 oroade honom inte, snarare tvärtom. Det som nu istället väntade på honom var ett uppdrag som hette duga.

– Det blev verkligen helt andra förutsättningar. Visst har jag jobbat supertajt med Lasse Stugemo (HiQ:s vd), men det är skillnad att vara nära med att faktiskt ha den positionen. Samtidigt tycker jag om att vara utanför min komfortzon, vilket det nya uppdraget innebär, speciellt efter köpet av Ausystems.

Efter 10 år på HiQ och 8 år som Stockholms-vd har Patrik Boman en nära relation till Lars Stugemo och även om han inte fått sätta sin fot på HiQ:s huvudkontor i Stockholm, har han sett sin förre chef dagligen. Lars Stugemo och han bor nämligen i samma område.

Hur känns det att börja jobba för en konkurrent?
– Det är klart att det är en kittlande känsla. Jag gillar att tävla och vill stå på egna ben, jag har inte för avsikt rekrytera hit mitt folk från HiQ.

Beslutet att lämna HiQ för Cybercom var svårt men ändå inte. Lars Stugemo hade nog insett att jag skulle gå vidare, berättar Patrik Boman om det beslut som han fattade över en natt.

Under sina närmare 10 år på HiQ har Patrik Boman i stort sett inte haft några resor i jobbet alls, men nu blir det helt andra bud, eftersom bolaget finns såväl i Danmark, Storbritannein, Polen, Indien som Singapore.

– Jag är bäst när jag får vara ute i verksamheten – the real life. De sista åren har jag verkligen saknat dynamiken av internationella affärer, säger Patrik Boman.

I sitt nya jobb räknar han med 100 resdagar om året, men antalet ändå är betydligt lägre än de fyra till fem dagar i veckan han haft på tidigare jobb.

Vad har du för planer för Cybercom?
– Jag ska gasa den här firman. Bevisligen har jag kunnat driva en lönsam verksamhet och har dessutom ett stort intresse för sälj. Cybercom har bra kunder och duktig personal, men det har varit för lite sälj- och affärsfokus. Historiskt sett har Cybercom inte presterat bäst i klassen, men nu vill jag ta det till en helt annan höjd. Cybercom ska bli marknadsledande, något annat mål kan jag inte ha.

Genomgående under intervjun understryker Patrik Boman viljan att tänja sina gränser och han säger sig vara ”livrädd för att bli fat and happy”, för att helt enkelt nöja sig en dag.

Att Patrik Boman är en utpräglad tävlingsmänniska tar sig inte bara uttryck i hans jobb, utan även på fritiden. Han sätter ständigt upp nya mål för vilket berg som ska bestigas härnäst. I samband med hans senaste försök att bestiga Aconcagua i Argentina, fick han ge upp efter två veckors väntan i 25 minusgrader. Ett nederlag han sent glömmer.

Den starka tävlingsinstinkten kan ändå komma väl till pass i Patrik Bomans nya jobb. Han vill trycka gasen i botten, få fart på försäljningen, integrera Cybercom och Ausystem och för att inte glömma, bygga upp lagandan.

– Man måste träffas, gilla och försöka förstå varandra. Det är verkligen jätte viktigt med personliga möten, att träffas fysiskt, förklarar Patrik Boman.

För att inte tappa takten under integrationsarbetet har Ausystems förre vd Örjan Frid utsetts till att leda den processen, men givetvis är även han själv involverad.

Cybercom växte från 450 till 1200 anställda i en handvändning och till skillnad från hans förre vd Lars Stugemo tror Patrik Boman starkast på stora förvärv.

– Det är minst lika jobbigt att integrera ett litet bolag som ett stort. Sett till Ausystems tillför det en helt annan struktur och ger något som kunderna länge efterfrågat. Allra bäst är den välfungerande verksamheten på 100 konsulter i Polen, men även det faktum att vi nu får en fullständigt lysande täckning i Sverige. Samtidigt skulle jag nog säga att organisk tillväxt är modellen i första hand för framtiden för vår svenska verksamhet.

Var finns tillväxten för er?
– Vi kommer att se en tillväxt i Sverige, men det kommer att vara ännu mer markant tillväxt utanför landet. I Finland exempelvis finns vi inte i än, men där borde vi verkligen finnas. Tyskland är en marknad som tagit fart, samtidigt som det finns stor potential i Storbritannien, där vi ser en fantastisk utveckling för vår befintliga verksamhet. Om man ser till segmenten, skulle jag säga att Telekom är loket.

Hur ser du på möjligheterna att Cybercom skulle köpa HiQ?
– När jag berättade om mitt nya uppdrag för Lasse (Stugemo) sa han faktiskt det, ”du får väl lägga ett bud på oss”. Och det vore ju festligt, absolut.

Vad står högst upp på agendan för dig?
– Vi måste sätta oss ner och se vilket djur vi vill vara. Vi måste se över vår position på marknaden och vilka fokusområden vi ska ha, vi kan inte ha en diversehandel.

Vilket djur skulle du säga att Cybercom är just nu?
– Vi är nog ett lejon eftersom vi har muskler med bra förutsättningar och är samtidigt kung på savannen. Men vi måste bli snabbare. Kanske en panter.

Fakta

Namn: Patrik Boman 
Ålder: 43
Bor: i Saltsjöbaden, ett stenkast från HiQ:s vd Lars Stugemo
Familj: fru och fyra döttrar
Utbildning: civilekonom, Stockholms universitet
Karriär: Som 17-åring gav sig Patrik Bomans ut i vida världen på sitt första jobb som skidledare i Chamonix. Vid 22-års ålder valde att börja studera, men han övergav sina ekonomistudier redan efter ett halvår, för att driva en skidaffär i Sydney, Australien. Väl tillbaka slutförde han däremot sin utbildning och 1990 satte han sin fot på Telia Finans. 1998 började han på HiQ, där han tillträdde som Stockholms-vd 2000.
Fritidsintressen: tränar fyra till fem dagar i veckan, gillar skidåkning och klättring. Och umgås med familjen så klart.
Visste du att: Patrik Boman har som mål att bestiga Mount Everest innan han fyller 50 år.