Numera ringer inte enbart anställda på storföretag och snåla datorentusiaster med släkt och vänner utomlands via internet. Möjligheten att årligen spara tusenlappar gör att voip (voice over internet protocol) stiger fram som ett allt hetare alternativ till vanlig telefoni.
   – Andelen av befolkningen som använder sin bredbandsförbindelse också för att ringa har på ett år ökat från 6 till 14 procent, berättar Stefan Williamson som är chef vid enheten för marknadsanalys på PTS (Post- och telestyrelsen).
   Vid halvårsskiftet i fjol var antalet ip-abonnemang 314 000 stycken, varav 302 000 var hushållskunder. Jämfört med samma tidpunkt år 2005 är det en ökning med 151 procent. PTS saknar prognos, men inom branschen ses det ljust på framtiden.
   – Vi räknar med att i år ta ytterligare marknadsandelar från telejättarna, säger Gunnar Asp, vd på Com Hem, som lockar allt fler kabel-tv-kunder att även köpa telefoni.
   Möjligheten att ringa via bredbandet är långt ifrån ny. Starkt förenklat kan ip-telefoni beskrivas som en busstur, medan traditionell kretskopplad telefoni, där en linje hålls öppen under hela samtalstiden, jämförs med en taxiresa.
   Ip-samtalen delas upp i små paket för att tillsammans med annan trafik i datanätet samåka den för stunden bästa och billigaste vägen till mottagaren.
   För många är Skype synonymt med ip-telefoni. Runt 150 miljoner människor världen över har Skype i sina datorer och kan därmed utan kostnad samtala med andra som har samma program. Att använda Skype för att ringa från datorn till ”vanliga” telefonnummer går lika bra, även om det då inte längre är kostnadsfritt.
   Namnkunniga Skype konkurrerar med andra tjänster som fungerar på samma sätt. Hit hör exempelvis Parlino, Voipbuster och Woize.

Förutsättningarna finns
Under fjolåret började bredbandstelefonin bli lättillgänglig. Kompletta startpaket säljs av såväl e-handlare som över disk hos flera av landets stora hemelektronikkedjor. Och det saknas inte förutsättningar för fortsatt tillväxt. Sex av tio svenskar (16–75 år) har den bredbandsanslutning till internet som krävs för ip-telefoni.
   Megaphones vd Anders Bärring vill slå hål på två myter om ip-telefoni som figurerar bland kunderna. Den ena är att man behöver ha datorn i gång för att kunna ringa och själv bli uppringd, vilket inte är nödvändigt.
   – Det behövs faktiskt inte heller något supersnabbt bredband, säger han.
   Beroende på vad övriga familjen samtidigt gör på nätet räcker ett adsl-abonnemang på 0,5 megabit per sekund. Fildelning och annat kan försämra samtalskvaliteten, i och med att telefoni, surfning och alla andra nätaktiviteter delar på anslutningen.
   – Under normala förhållanden är samtalskvaliteten jämförbar med ett fast abonnemang, betonar Anders Bärring.
Tilläggstjänster som vidarekoppling, pendling, samtal väntar och återuppringning finns förstås också i ip-världen, också det användbara säljargument. Nummerpresentation och dubbla linjer likaså, även om de kan vara kostnadsbelagda.

Nästa steg: wlan-mobiltelefoni
För att ringa från datorn räcker headset och klientprogram (softphone). Den som vill ha något att hålla i under samtalets gång kan byta ut öronmussla och mikrofon mot en telefonlur som kopplas till datorn via usb. En ip-telefon, som ansluts direkt till bredbandsmodemet, är lite dyrare. Det är möjligt att ringa ip-samtal över såväl trådbundna som trådlösa nätverk. Marknadens mest avancerade mobiltelefoner har inbyggt stöd för wlan, vilket innebär att den som hittar en surfzon kan välja bort sin mobiltelefonoperatör. Enligt David Larsson, analytiker på IT Research, kommer wlan nu även i lite billigare mobiler.
   – Två tredjedelar av alla mobiler som säljs under 2007 är för 3g, och en ökande andel är av typen dual mode med wlan.

För trendsättaren
Har du kunder som är ännu längre fram frågar de snart efter uma (unlicensed mobile access), och därefter kanske ims (ip multimedia subsystem). Det handlar om automatisk växling mellan olika nät som innebär att gsm-/3g-samtal utan avbrott flyttas över till wlan när användaren kommer in i en surfzon. Därmed kan han eller hon prata vidare till en lägre taxa. Så långt fram är vi dock inte ännu.
   Redan nu finns moderna sladdlösa telefoner som kombinerar traditionell dect- och ip-telefoni via wlan-routern i hemmet eller på kontoret. Samtidigt vidareutvecklas dect-tekniken. Den nya generationens sladdlösa telefoner med cat-iq (cordless advanced technology internet and quality) som dyker upp till sommaren har bredbandstjänster som Eniro och Hitta direkt i luren.

Hög igenkänningsfaktor
Många människor tror att ip-telefoni innebär krångliga produkter och dåligt ljud.
   – Därför satsar vi på ip-telefoniprodukter som ser ut och fungerar som vanliga telefoner, säger Doros marknadschef Fredrik Forssell.
   Att fortsätta använda gamla tonvalstelefoner och faxar möter absolut inget hinder. Lösningen är att köpa en mångkunnig router alternativt att koppla en ata-enhet (analog telephony adapter) mellan bredbandsuttag och telefon.
   Glöm heller inte att upplysa kunden om att en del av marknadens många produkter bara fungerar med vissa tjänster. Skype, som stoltserar med ett tjugotal certifierade telefoner, bygger på ett slutet kommunikationsprotokoll. Den som behöver en mer standardiserad telefonilösning bör titta efter produkter med stöd för sip (session initiation protocol) och mgcp (media gateway control protocol). Då slipper du att kunderna kommer tillbaka – missnöjda.

Fakta

Det går inte att ringa vid elavbrott.

Alla ip-telefonitjänster erbjuder inte nödsamtal.

Det är inte säkert att SOS-operatören kan avgöra varifrån ip-samtal till nödnumret 112 rings.

Nätets farsoter drabbar även ip-telefoni: virus, maskar och tillgänglighetsattacker.

Valfriheten i att välja operatör försämras. Den som porterar sitt nummer till exempelvis Com Hem kan inte ringa med några andra telebolag.

Få ip-operatörer släpper igenom betalsamtal till nummer som börjar på 0900, 0939, 0944 och 0969.