Sajter med innehåll skapat av användarna är som bekant stekhett i mediabranschen och nu hoppar Helsingborgs Dagblad, HD, in på marknaden med sin nya satsning Rubbet. Rubbet är tänkt som en konkurrent till Blocket, som HD faktiskt var delägare i tidigare.
Versionen av sajten som ligger ute nu är egentligen en betaversion, men den fungerar. Vem som helst kan lägga ut sina annonser utan att betala en krona för det.
Och vad mer är - utan att någon lägger sig i vad som står i annonsen.
- Vi har valt det här sättet för att det gör allt enklare och snabbare. Vi kan inte slå Blocket genom att försöka göra samma sak, vi måste göra något annat. Eftersom det är gratis slipper vi steget med en pengatransaktion, vilket gör allt just snabbare och enklare, säger Joakim Jardenberg som är kommersiell utvecklingschef på HD.
Men är det inte riskabelt att inte ha någon moderator eller någon som kontrollerar annonserna innan de publiceras?
- Det är klart att de finns en risk, men vi gör samma sak på HD:s hemsida där läsarna får kommentera artiklar utan att någon först kontrollerar inläggen. Kan läsarna klara det utan några större övertramp så vore det väl konstigt om inte annonsörerna gör det. Går det fel får vi ta ställning till det då.Tjänsten är gratis, vad ska ni tjäna pengar på?
- Genom att tjänsten är gratis så hoppas vi på så mycket trafik och så många brukare att det lockar våra annonsörer. Vi tänker snickra ihop väldigt bra annonsmöjligheter där man ska kunna annonsera diskret och på ett sätt som passar in.Än så länge är det HD som står för Rubbet-satsningen. Sajten ligger också än så länge under tidningens domän. Men snart kan Rubbet finnas i det nya utvecklingsbolag som Jardenberg blir vd för.
Det är familjeägda Nya Wermlandstidningskoncernen (där HD ingår), Bonnierägda Sydsvenskan och Skånemedia samt stiftelseägda Gota Media som bildar bolaget tillsammans. Uppdraget är att se till att tidningarna hänger med i utvecklingen på webben och inom nya medier.
- Jag tror att det här området är det enda där den här konstellationen skulle kunnat fungera. Här kan alla parter samarbeta utan att känna någon konkurrens, alla har nytta av det, säger Joakim Jardenberg.
Bolaget får ett kapital på 30 miljoner kronor för tre år.
- Men då ingår inte kapital till eventuella uppköp, om det skulle bli aktuellt. Det här är pengar för utvecklingsarbete av olika slag.
Exakt vad ska det nya utvecklingsbolaget göra?
- Vi har tre uppdrag. Vi ska ta tillvara kompetens och kunskap som redan finns företagen. Vi ska vara ett flugpapper som lockar till oss affärsidéer. Och så ska vi driva utveckling och sprida kunskap internt inom bolagen.
Eftersom bolagen konkurrerar på dagstidningsområdet kan man kanske anta att samarbetena inte kommer att handla om sådant som ligger nära det redaktionella?
- Nej, det är nog rimligt. Men det finns massor av andra saker vi kan samarbeta om, till exempel hur vi ska handskas med den mobila marknaden och utvecklingen. Vad händer där och hur ska tidningarna agera för att vara med från början? Alla vet att det är en viktig och knepig fråga, men på tidningarna är alla upptagna med att utveckla papperstidningen och webbutgåvan, det är svårt för dem att hinna med det här också.
Så ni kommer främst ägna er åt idéer som kan utveckla tidningarna långsiktigt?
- Nej, det kan man inte säga. Vårt mål är att se till att tidningarna fortsätter att tjäna pengar imorgon också. Det finns väldigt många sätt att tjäna pengar, vi sätter inga gränser där.
Vad ska ni heta?
- Just namnfrågan har varit lite svår, alla bra namn är ju redan upptagna. Men vi kommer på något. Det är inget stort problem.