Den amerikanska nätverkssajten Facebook sprider sig som en löpeld via Internet. Fler än 100 000 nya användare ansluter sig varje dag. Sajten har blivit så populär att allt fler företag har eller överväger att stänga accessen till tjänsten på arbetstid.

En undersökning som omfattar 600 personer visar att 43 procent av dem inte kan logga in på sajten medan 7 procent uppger att de kan nå Facebook men med begränsningar. Det visar en undersökning genomförd av det brittiska säkerhetsföretaget Sophos.

Dilemmat med Facebook är att användarna tenderar att bli beroende av att ständigt uppdatera sig kring det som händer de egna nätverken på Facebook. Något som tar tid och kostar företag stora summor i utebliven produktivitet. Det är även huvudorsaken till att företag nu börjar begränsa tillgången till tjänsten.

En annan orsak är de överhängande säkerhetshoten mot ett företag när de anställda mer än gärna lämnar ut namn, telefonnummer, e-postadresser och annat som kan ligga till grund för avancerade hackerattacker och identitetsstölder.

-Allt fler företag begränsar tillgången till sådana här sajter. De anställda kanske inte gillar det, men de här sajterna kan vara en säkerhetsrisk och de används oförsiktigt. Om det inte rör jobbet ser många företag ingen anledning till att personalen ska kunna nå dem under arbetstid, säger säkerhetsexperten Graham Cluley till Techworld.

Bland de företag som blockerat sajten finns kända finansföretag som Goldman Sachs och Credit Suisse.