Vi träffas på Wayfinders kontor i centrala Stockholm som de delar tillsammans med ett flertal andra företag samma dag som navigeringsföretaget släppt sin delårsrapport. Hade Magnus Nilsson lett ett av Stockholmsbörsens bolag hade en dag som denna varit fullbokad, men med tanke på att Wayfinder än så länge endast är noterat på NGM Equity är det en dag lik alla andra. Men att Wayfinders vd skulle ha vilsamma dagar är långt ifrån sanningen.

– Jag har aldrig jobbat så mycket som nu. Och då har jag ändå arbetat en hel del förut, säger han om den post som han suttit på sedan 2002 och som i snitt har 100 resdagar per år.

I delårsrapporten pekar omsättningssiffrorna uppåt, samtidigt som förlusten minskar. Hur lång tid det kommer att ta fram till dess att Wayfinder går med vinst vill Magnus Nilsson däremot inte specificera.

– Vi har gjort det misstaget förut att gå ut med prognoser som sedan inte slår in på grund av att marknaden är som den är. Det är bättre låta resultatet tala för sig. Nu är det bara att bevisa.

Det var under sin tid som riskkapitalist på Novestra som Magnus Nilsson kom i kontakt med Wayfinder. Tillsammans med tre andra investerare valde han att satsa pengar i bolaget, men att gå in som vd var aldrig hans tanke.

– Det var de andra investerarna som satte det som villkor. "Vi satsar om du tillträder som vd" sade de, berättar han.

Att det skulle gå så pass många år innan gps-marknaden drog igång på allvar trodde han aldrig då, men konstaterar samtidigt förnöjt att det är nu det händer. Bara efter det andra kvartalets utgång har Wayfinder tagit emot order som motsvarar värdet av hela förra årets omsättning.

– Det är ett kvitto på att marknaden hinner ikapp, säger Magnus Nilsson.

Köpet av den finska smartphonefokuserade konkurrenten Navicore som Wayfinder gjorde i somras är ytterligare en kritisk byggsten inför framtiden.

– Navicore gör oss till det bäst positionerade navigeringsföretaget på marknaden. Nu har vi ingen teknisk risk längre eftersom vi kompletterar varandra så pass bra.

Trots Wayfinders relativt blygsamma storlek med totalt 90 anställda är bolaget ett stort namn på marknaden. Dessutom har det svenska företaget fördelar framför de två främsta konkurrenterna och tillika oberoende spelarna Telmap och Webraska, från Israel respektive Frankrike.

– Vi har satsat stora pengar på att bli ett internationellt bolag och klara av alla marknader världen över. Tekniken måste vara på topp, men det räcker inte, säger Magnus Nilsson och förklarar att han lärde sig mycket om internationalisering under sin tid på EF Education, något som han haft stor glädje av i sin roll som vd för Wayfinder.

Det som idag är Wayfinder startade som ett projekt inom Ericsson Mobile 1989. Den utvecklingschef som då ledde bolaget trodde att alla mobiler skulle ha en gps inbyggd redan 1995. Hur en så pass insatt person kan ha haft så fel är svårt att förklara menar Magnus Nilsson och pekar ut mobilernas batterier som en bov i dramat.

– Gps drog helt enkelt för mycket kraft då. Det var konkurrens om batteritiden och det är det fortfarande. Det har inte varit något annat än ständiga fördröjningar, men tillslut sa Nokia ”nu kör vi” och lanserade gps-mobilerna N95, 6110 och E90, vilket sätter fart på marknaden.

Ericsson är lite efter Nokia med gps-mobilerna liksom Motorola och Samsung, men snart kommer även de ha sådana telefoner ute på marknaden. Sony Ericsson har dessutom släppt sin smartphone P1 med en separat Wayfinder gps och bolagets tjänster inkluderat i kunderbjudandet från första början på vissa marknader, däribland Sverige.

– Alla har annonserat att de ska lansera gps-mobiler, det är snarare en frågan om tajming, säger Magnus Nilsson.

Trots att marknaden nu drar igång på allvar vill Wayfinders vd hålla kvar storleken på bolaget.

– Vi har investerat mycket i personal, långt över det vi sålt, vilket syns i resultatet, säger han men påpekar samtidigt att en expansion kan komma att äga rum på sikt.

Dessutom pågår en konsolidering på marknaden som gör att uppköp av andra mindre bolag kan komma på tal. Det är just det som de 75 miljoner kronor som Wayfinder nyligen tog in från sina aktieägare kan komma att användas till. Dessutom gör en större kassa Wayfinder till en starkare och mer trovärdig partner, förklarar Magnus Nilsson.

Vilka utmaningar skulle du säga att Wayfinder står inför?
– Vi är helt inriktade på att skapa lönsamhet i bolaget, genom att ha en stor kundbas och ett brett produkterbjudande. Dessutom planerar vi att aktivt delta i den konsolidering som pågår.

Vad tror du om framtiden?
– Det här en massmarknad och om några år kommer det endast att finnas ett fåtal navigeringbolag, resten kommer att ha blivit uppköpta. Antingen kommer vi att bli uppköpta eller vara ett av de företag som står kvar.

Slutligen, hur länge tänker du sitta kvar som vd?
– Det är ju inte jag som bestämmer det. Men jag tycker det är roligt att jobba med något som utvecklas snabbt, så jag kan inte riktigt se att jag skulle vilja sluta av egen vilja. Jag har en bra bit kvar.

Fakta

Namn: Magnus Nilsson
Ålder: 51
Bor: i Djursholm
Familj: fru, två barn och hund
Utbildning: Civilekonom, Handelshögskolan i Stockholm
Karriär: 15 år som vice vd för EF Education, riskkapitalist på Novestra, vd för Wayfinder.
Fritidsintressen: "jag är allätare, seglar, spelar tennis och golf. Gillar bollar helt enkelt."
På semestern: latade Magnus Nilsson sig tre veckor i Skåne

Wayfinder startade som ett projekt inom Ericsson Mobile år 1989.

Själva bolaget Wayfinder grundades 1995 av David Svensson, men gick då under namnet Itinerary.

2005 listades Wayfinder på NGM Equity, men målet är att komma in på nordiska börsen på sikt.

I dagsläget har Wayfinder 90 anställda, varav ett 15-tal jobbar för ett dotterbolag i Rumänien.