- En halv miljon sålda spel till Playstation 2 är imponerande, säger Martin Lindell på Dataspelsbranschen.

Under årets första sex månader har det sålts över 2,5 miljoner tv- och dataspel i Sverige. Värdet motsvarar 692 miljoner.

Det är långt kvar till branschens drömgräns för året som ligger på två miljarder.

- Det kommer väldigt många starka titlar under det andra halvåret och traditionellt ligger en mycket stor del av branschens försäljning i fjärde kvartalet, så vi är optimistiska, säger Martin Lindell .

Det kanske mest slående med statistiken är att Plasystation 2 säljer så bra. Bara PC-spelen omsätter mer. Totalt såldes drygt 530000 PS2-spel.

- Det normala vore att Playstation 2 snabbt fasades ut nu när Playstation 3 kommit, men så verkar inte alls vara fallet. Sony har varit duktiga på att hitta spelkoncept som säljer, bland annat Buzz, Singstar och Guitar hero.

Men överlägset bäst säljer alltså fortfarande PC-spel med över 1,3 miljoner sålda. Det är World of warcraft, The Sims, Counterstrike och gamla Warcraft 3 som främst ligger bakom siffrorna.

Inga problem med piratkopiering?
- Nej, för att kunna spela onlinespelen måste man ha originalspelet och Simspubliken är nog inte den samma som de som laddar ner illegalt, säger Martin Lindell.

Även spel till Nintendo DS går bra.

- Men då ska man minnas att sommarens storsäljare Pokémon Diamond och Pearl inte släpptes förrän i juli, och därmed inte finns med i de här siffrorna.

I skuggan av de tre överraskar Playstation3, som sålde 93000 spel mot Xbox 360 som sålde 146000.

- Med tanke på den kritik som konsolen fått för sitt pris, så är det bra siffror. Man får konstatera att lanseringen av Playstation 3 varit ganska lyckad trots allt, säger Lindell.

Däremot imponerar inte försäljningen av Wii-spel, trots att konsolen sålt så bra.

- Jag tror att Wii-spelarna är en annan slags konsumenter än de som spelar Playstation 3. Wii spelas av många familjer och de spelar Wii Sports eller något annat spel och köper inte särskilt många nya. Playstatioon 3 spelas än så länge av lite mer teknikintresserade konsumenter som lägger mer pengar på spel.

Enligt en uträkning som Dagens Nyheter har gjort har dataspel passerat musik i omsättning under det första halvåret, däremot är det långt kvar till video och dvd.