Den nya konsolen finns redan på generalagenten Nordisk films lager och börjar distribueras till handeln på måndag. Premiär i butik blir det på nästa onsdag, den 10 oktober.

- Det har ju funnits en del frågeställningar om priset och nu känns det bra att vi har kunnat sänka det. Nu kan vi nå helt nya målgrupper och vi förväntar oss att det kommer att märkas i julförsäljningen, säger Jens Alex.

Playstation3 kommer att finnas i två utförande. Den nya, billigare modellen får en hårddisk på 40 Gb mot 60 Gb på den dyrare. Dessutom får den bara två usb-ingångar mot tidigare fyra, inga platser för externa minneskort och dessutom skippas bakåtkompabiliteten med Playstation2 helt.

- Sony har gjort mycket noggranna studier av hur PS3 används och vilka funktioner användarna vill ha, och det är utifrån dessa undersökningar som förändringarna har gjorts. Folk som har PS3 vill spela nya spel, inte gamla PS2-spel. Och de som vill spela PS2-spel har redan en Playstation2, säger Alex.

Priset på den nya, bantade Playstation3 blir enligt Alex någonstans mellan 4000 och 4500. Samtidigt sänks priset på den ursprungliga modellen på 60Gb från ett listpris på 6500 till 5500. Priset i handeln kan bli lägre än så.

Samtidigt fortsätter Nordisk film att sälja sommarens framgångsrika paket där PS3 säljs i paket med en extra handkontroll samt två spel.

- Det är fortfarande ett väldigt prisvärt paket och det har sålt väldigt bra i Sverige. Vi har just fått in nya sådana paket så vi fortsätter sälja dem tills de tar slut helt enkelt.

Marknadsföringen för den billigare Playstation3 drar igång nästa fredag. Det blir reklam i handeln och annonser i dagspress.

Du har ju tidigare hävdat att det inte behövs någon prissänkning på Playstation3, hur känns det nu?

- Det känns fantastiskt. Vi har som sagt sålt bra i Sverige redan innan, men det är klart att det är skönt med ett lägre pris, säger Jens Alex.