Träningsläger för personalen, nya kampanjer med specialpriser och fylla hyllorna med det som väntas bli årets populära julklappar. Det är några av det sker när hemelektronikjättarna rustar för årets viktigaste månad.

– Självklart ska man ha bra produkter. Men det viktigaste är att man har engagerad personal som är insatta i kampanjvarorna och kan prata för produkten. Nästa vecka åker vi på ett inför-julhandeln-träningsläger i Norrköping. Det kommer att vara drygt 1 000 anställda och ett 30- tal stora leverantörer med på lägret som varar mellan onsdag och söndag., säger Experts vd Björn Abild och fortsätter:

– Jag tror att försäljningen kommer att gå upp mellan 15 och 20 procent jämfört med förra året.

Expert som under fjolåret omsatte 4 miljarder kronor och redovisade en vinst före skatt på 95 miljoner kronor räknar med att satsa 17-18 miljoner kronor på marknadsföring i radio, tv, dagspress och direktreklam för att locka folk till butikerna.

PC Citys omsättning för det brutna räkenskapsåret som avlutades den 30 april uppgick till 634 miljoner kronor och förlusten före skatt uppgick till 59 miljoner kronor. Bolagets försäljningschef Mark Hammarberg säger att julhandeln svarar för 20 till 25 procent av årsomsättningen och nu laddar man med att gå igenom produktutbudet.

– Under oktober, november och december går vi fortlöpande igenom produkterna och vad som kommer att hända. Det är viktigt att ha rätt produkter som kampanjvara och att de produkterna finns på lager, säger Hammarberg.

Ingalill Eldin, informationchef på Onoff berättar att det krävs rätt pris, rätt produkt och rätt service för att lyckas i den hårda konkurrensen.

- Vi förbereder oss på alla fronter. Ser till att informera personal om produkterna, skylta i butikerna, längre öppettider med mera, säger hon.

El-giganten hårdsatsar
Branschen största aktör El-giganten, som under räkenskapsåret som avslutades den 30 april i fjol omsatte 4,99 miljarder och visade ett resultat på 223 miljoner kronor, räknar kallt med att årets julhandel slår alla rekord.

– Det beror på en stark köpkraft och att människor i dag lägger mer pengar på julklappar. Vi ser också en trend att elektronikvaror inte enbart betraktas som lyxvaror utan mer som ett verktyg i arbetet och i det egna hemmet, säger vd:n Anders Nilsen.

Ska ni ha några särskilda erbjudanden för att locka folk? 
– Det är för tidigt att gå ut med eftersom vi för närvarande ligger i planeringsstadiet. Alla kampanjvaror och priser har vi inte bestämt ännu.

Hur mycket ökar ni er lagervolym under den här tiden?
– Med 200 procent inför julhandeln. Vi har två centrallager i Jönköping som får varor med tåg direkt från fabrikerna. Ifrån centrallagret kommer det dagliga leveranser ut till butikerna.

Hur mycket pengar lägger ni i marknadsföring?
– Dubbelt så mycket jämfört med våra konkurrenter. Vi kör brett i dagspress i storstadsregionerna, tv och sen egna dr-utskick.

Risk för produktbrist
Nykomlingen Mediamarkts Sverigechef Per Wernersson tonar ner julförsäljningen och varnar för produktbrist.

– Det sägs ju att det ska öka för varje år, men det finns en sak som kan tala emot det i år. Just nu är det ganska stor brist på platta tv-apparater, men vi och leverantörerna jobbar på att lösa det. Och får vi ordning på det får vi nog se nya raketrekord, säger han och fortsätter:

– Den är en väldigt viktig del av vårt helår. Det är precis som leksaksbranschen och alla andra branscher, man måste göra en bra jul.

Viktigt att lyckas
Anders Appelqvist, vd på Elektronikbranschen, betonar vikten av att lyckas i december.

– Det är en så stor del av årets omsättning. Vår tumregel säger att julhandeln står för ungefär 20 procent av branschens omsättning. Går det snett i julhandeln blir det dåligt för branschen. Men när det går så bra att det till och med uppstår bristsituationer under juldagarna innebär det att det blir en bra start på nästa år också, säger han.

Och försäljningen fortsätter att öka i år?
– Konsumtionsklimatet är fortsatt gott. Trots räntehöjningar och varningar om att det kan komma fler, så ser vi en fortsatt optimism. Eftersom hela året är ett rekordår så förväntar vi oss att även julhandeln gör ett rekordår.

Det finns risk för att det kan bli brist på platta tv-apparater?
– Det är vissa tumstorlekar 26,32, 40 och 42 som det kommer att vara brist på under julhandeln. Det beror inte på dålig planering utan för att det går så bra för branschen på många ställen samtidigt

Media Markt var med förra julen, vad har deras intåg inneburit?
– Förra julen fanns det bara en butik. I dag har de fler. Jag tror att det piggar upp konkurrensen. Det är som när El-giganten kom in, alla blir mer aktiva och det stimulerar fram en större försäljning totalt sett.

Fakta

El-giganten, Anders Nilsen vd.
– Helt klart kommer olika typer av spelkonsoler vara den absoluta julklappen. Sen lockar ju alltid mp3 spelare och platt-tv.

Expert, Björn Abild vd.
– Årets julklapp kommer att bli platt-tv och GPS. Mellan tumme och pekfinger så kommer vi att ha ett 100 tal varor på kampanj under julhandeln. För många svenskar är det en dröm att ha en platt-tv. Det är bara 27 procent av svenska folket som har det i dag. Jag har själv fyra hemma.

Media Markt, Per Wernersson Sverigechef.
- I år har vi faktiskt svårt att välja vad som blir årets julklapp. Vi har dels navigatorer och espressomaskiner. Sedan är det fortfarande svårt att i haussen inte säga platt-tv. Vi har även en liten tro på att de finare systemdigitalkamerorna kommer att ta fart.

Onoff, Ingalill Eldin informationschef
- Vi tror på platt-tv, alla typer av spel, ljudböcker och navigationen.

PC City, Mark Hammarberg försäljningshef
– Det är många olika aspekter som man måste titta på när det gäller att ta fram kampanjprodukter. Men, jag tror fortfarande på Mp3, bärbara datorer, Ipod, Platt-tv och olika typer av spelkonsoler.

Siba, Sara Widman informationchef
- Platta tv-apparater kommer vara en fortsatt attraktiv julklapp jämte bärbara datorer som nu finns i en rad utföranden och design. Därutöver väntas gps:er och kolsyremaskiner att ligga under många granar i år.