Google har enligt amerikanska medieuppgifter de senaste veckorna fört intensiva förhandlingar med mobiltillverkare, operatörer och programutvecklare om att bygga och sälja mobiler skräddarsydda för Googles tjänster.

Google har konsekvent vägrat kommentera uppgifterna men ska presentera nyheter i dag klockan 11 amerikansk tid.

Enligt uppgifter till IDG News ska Google presentera en mobil plattform baserad på Linux för utveckling av mobila tjänster och produkter. Plattformen innehåller allt från ett operativsystem, en bas för mellanprogram, en mobil webbläsare och ett anpassningsbart gränssnitt.

Och intresset bland it- och telekomföretagen är stort. Fler än 30 stora företag uppges ha tecknat avtal om att vara med när Google tar klivet in i mobilbranschen. Bland de företag som nämns märks bland andra Intel, Qualcoom, Broadcom, T-Mobile, Nextel, China Mobile, LG, Samsung , HTC och Motorola.

Googles plattform är fri att använda för vem som helst. Syftet är att minska kostnaderna och förenkla utvecklingen av mobila tillämpningar.

Anledningen till Googles intresse för mobilmarknaden är den kraftiga tillväxten för annonsering i mobilen i takt med att allt fler lägger mer tid på att använda internet via sina telefoner.
De skräddarsydda Googlemobilerna väntas nå marknaden i mitten av nästa år.

I väntan på måndagens presentation steg Googles aktie i fredags till 711,25 dollar. Därmed har aktien stigit med cirka 50 procent det senaste halvåret.