Ett par timmer efter att den amerikanska aktiehandeln startat lanserade sökjätten Google en omfattande strategi för att ta sig in på den växande mobilmarknaden både avseende användare och annonsering.

- Det här kommer att ta internet in i mobiltelefonerna på ett väldigt coolt sätt säger Andy Rubin, chef för Googles mobilplattform och medgrundare av Android till AP.

Tillsammans med bland T-Mobile, HTC, Qualcomm och Motorola har det utvecklat den öppna plattformen Android för mobiltelefoner. Utvecklingen har skett via Open Handset Alliance som i dag har 34 företag anslutna till sig. Bland de anslutna företagen märks även svenska TAT.

Alliansens målsättning är att utveckla produkter och tjänster som ger en betydligt bättre upplevelse jämfört med dagens mobiler.

Till skillnad från konkurrerande system från bland andra Symbian och Microsoft är Android fritt använda och det krävs inga licenskostnader.

- Det här är ett skott som kommer att höras runt om i världen, men det är bara ett första skott på något som kommer att bli en väldigt långdragen strid vid nästa gräns för mobila webben, säger Michael Gartenberg, analytiker på Jupiter till AP.

Med Android är det meningen att utvecklare, operatörer och mobiltillverkare ska kunna marknadsföra och sälja nya produkter både snabbare och till lägre priser. Det framgår av ett pressmeddelande från Google.

De första telefonerna baserade på Android väntas nå marknaden under andra halvåret nästa år.

Googles planer på att även bli en stark aktör på mobilsidan har fått aktiekursen att rusa till over 700 dollar. Analytikerna höjer nu sina riktkurser. Sandeep Aggarwal, analytiker på Oppenheimer, går så långt att han höjer riktkursen från 745 dollar till 850 dollar.

”Vi tror att Googles möjligheter med mobilannonsering är större än alla andra annonsmöjligheter som Google har försökt fånga vid sidan om den traditionella sökordannonseringen”, skriver Aggarwal i en analys.

Analysfirman Dinosaur Secruties går snäppet längre och tror att aktien kan nå 985 dollar under nästa år.

Googles ledning väntas senare under dagen kommentera planerna kring Android.

Här listan med företag som hoppat på Googles Open Handset Alliancie

Aplix
Ascender Corporation
Audience
Broadcom
China Mobile
eBay
Esmertec
Google
HTC
Intel
KDDI
LivingImage
LG
Marvell
Motorola
NMS Communications
Noser 
NTT DoCoMo, 
Nuance 
Nvidia
PacketVideo
Qualcomm
Samsung
SiRF 
SkyPop
SONiVOX
Sprint Nextel
Synaptics
TAT - The Astonishing Tribe
Telecom Italia
Telefonica 
Texas Instruments 
T-Mobile 
Wind River